Završni ispit u programu za zvanje “vatrogasni časnik”

2 minuta/e za čitanje

U Đakovu je 8. svibnja u 12:00 sati održana završna vježba za sve kandidate koji su sudjelovali u programu za zvanje “Vatrogasni časnik” VZŽ Osječko-baranjske.

Završna vježba u programu osposobljavanja za zvanje Vatrogasni časnik koji se provodio u Osijeku, Valpovu/Belišću te Đakovu održana je u Đakovu s početkom u 12:15 sati. U vježbi su uz 46 kandidata za zvanje vatrogasni časnik sudjelovali vatrogasci iz VZG Đakovo koji su dali izvrsnu potporu u izvođenju vježbe. Vježba je izvedena pod zapovjedništvom zapovjednika VZG Đakovo Ivana Klemena koji je prije same vježbe izvršio smotru svih sudionika na kojoj su svima podijeljeni zadaci koje su trebali obavljati u sklopu vježbe.

Vježba je zamišljena kao provedba složene vatrogasne intervencije uz pretpostavku da je došlo do velikog požara u samom centru Đakova na više objekata. Sektori intervencije bili su:

  1. Nova zgrada svećeničkog doma uz katedralu, gdje je izvršena unutarnja navala s evakuacijom slabo pokretnih ugroženih osoba uz gašenje požara i uporabu zaštitne opreme za disanje,
  2. Zgrada Muzeja na kojoj je vršeno preventivno hlađenje objekta s izviđanjem,
  3. Đakovačka katedrala, gdje je zamišljen požar na krovištu zahtijevao uz unutarnju navalu i spašavanje ugroženih iz objekta i uporabu autoljestava (angažirana je autoljestva JVP Osijek)
  4. Zgrada sjemeništa Biskupije na kojoj je izvršena unutarnja navala, pretraga i spašavanje ugroženih te evakuacija putem zračnog uskočnog jastuka.

Vježba je pokazala izvrsnu koordinaciju među vatrogascima koji su došli iz svih dijelova Osječko-baranjske županije, a samu vježbu popratio je velik broj građana koji su se zatekli na samom Trgu pred Đakovačkom katedralom, koji su bili oduševljeni radnjama koje su poduzimali vatrogasci kao i opremom koju posjeduju. Ujedno je ovom vježbom obilježen i Dan grada Đakova, a sve je također dio programa obilježavanja 150 godina DVD Đakovo.

Završnoj vježbi prisustvovao je i predstavnik Glavnog vatrogasnog zapovjednika Stjepan Purgar koji je izrazio svoje zadovoljstvo izvedenim. Vježbi su prisustvovali uz županijskog zapovjednika Zdravka Cvenića i drugi dužnosnici VZŽ, VZG Đakovo kao i predavači koji su sudjelovali u provedbi nastave u Programu za zvanje Vatrogasni časnik.

 

 

Izvor: Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije

https://vzzob.hr/nastava-za-program-vatrogasni-casnik/

 

Učitavanje Facebook komentara...

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)