Požari

Koliko su opasni električni automobili kada se zapale? Švicarska studija istražila je tri različita scenarija.

Što se zapravo događa kada električni automobil zahvati vatra u cestovnom tunelu ili podzemnom parkiralištu? U ispitnom tunelu Hagerbach u Švicarskoj, istraživači švicarskog Instituta za ispitivanje i istraživanje materijala (EMPA) i stručnjak za sigurnost tunela Lars Derek Mellert zapalili su baterijske ćelije električnih automobila, analizirali raspodjelu čađe i dimnih plinova te kemijskih ostataka u vodi za gašenje.

Cijeli članak pročitajte na niže navedenoj poveznici.

Izvor: tportal.hr

https://www.tportal.hr/autozona/clanak/foto-video-koliko-su-opasni-elektricni-automobili-kada-se-zapale-svicarska-studija-istrazila-je-tri-razlicita-scenarija-20200901

 


Vatrogasci pokazali zašto biste trebali vrata spavaće sobe noću držati zatvorenima

Vatrogasci iz Wisconsina podijelili su snimku koja najbolje dočarava zašto treba zatvarati vrata spavaće sobe noću, nakon što su prošli tjedan svjedočili požaru u Sister Bayu.

“Jednostavan čin poput spavanja sa zatvorenim vratima spavaće sobe doista bi mogao napraviti razliku u preživljavanju u požaru, možda bi vam kupio malo vremena da dođete do drugog izlaza iz kuće”, rekao je načelnik vatrogasne službe Chris Hecht iz lokalne vatrogasne zajednice u okrugu Door.

Hecht je rekao da želi zahvaliti vlasniku stana koji mu je dopustio da podijeli snimku jer je dobar primjer i dobra prilika za podsjetiti ljude na sigurnosne upute, uključujući i na provjeru detektora dima i detektora ugljičnog monoksida.

Vatrogasci navode i kako tijekom požara nitko nije ozlijeđen.

Izvor: Index.hr

https://www.index.hr/magazin/clanak/vatrogasci-pokazali-zasto-biste-trebali-vrata-spavace-sobe-nocu-drzati-zatvorenima/2186694.aspx