Povijest društva

4 minuta/e za čitanje

Dobrovoljno vatrogasno društvo Gat osnovano je 1. rujna 1924. godine na inicijativu mjesnog učitelja g. Ivana Dvoržaka. Peto je po redu vatrogasno društvo osnovano na području Valpovštine (iza Petrijevaca, Belišća, Valpova i Bistrinaca). Prvi je nadzapovjednik bio Josip Gencer, zapovjednik Franjo Vajtner, a tajnik Matija Kopf. Ubrzo zatim Matija Kopf postaje nadzapovjednik odnosno predsjednik, a tajnikom postaje Ivan Dvoržak, učitelj, koji na toj funkciji ostaje sve do 1940. godine.

U zapisniku od 18. prosinca 1925. spominje se da je grof Normann-Prandau darovao društvu 500 dinara, a u zapisniku od 23. lipnja 1926. godine spominje se kako je društvu pristupilo 30 članova iz Veliškovaca, pri čemu je društvo zadržalo zajedničkog nadzapovjednika i tajnika (iz Gata), a zapovjednik i vodnici pojedinih službi kao i blagajnice bira svako selo za sebe. U studenom 1926. godine članovi iz Veliškovaca biraju svojeg nadzapovjednika (predsjednika) i tajnika uz napomenu u zapisniku da se društvo neće dijeliti „već će i dalje djelovati zajednički što se tiče vježbe i škola“.
Te iste godine zabilježeno je da je DVD Gat sudjelovao na zajedničkoj vježbi sa DVD-om Valpovo na kojoj su sudjelovali i DVD-ovi Belišće, Bistrinci i Bocanjevci. Tijekom 30-tih godina prošlog stoljeća društvo djeluje, razvija se i suočava s različitim problemima, no ne prestaje s radom.

U predvečerje Drugog svjetskog rata učitelj Dvoržak uredbom bana biva premješten u Našice i na odlasku iz DVD-a Gat upućuje svojoj braći vatrogascima sljedeće dirljive riječi:

„Draga braćo! Kako i sami vidite da je u ovom trenutku u društvu dosta mlitavosti, da je nestao onaj intenzivan rad, koji je prije bio. Nije više ono društvo koje je sa svojom spremom stajalo nekad među prvima u našoj župi. Ovo naglašavam s razlogom, što mi se je dijeliti iz vaše sredine. Svima vam je poznato da sam banskom odlukom premješten u Našice i time prestaje svako moje djelovanje u
ovome društvu. Vrlo će me žalostiti, mojim odlaskom, da društvo nemamom propada, ili što je još gorje, da sasvim nestane, a nasuprot će me veseliti kad čujem da društvo napreduje.

Draga braćo! U vremenu sve se zaboravlja, zaboravit ćete i na mene, ali jedno vas molim, ne zaboravite da ste hrvatski vatrogasci, i kao takvi, da stupate rame uz rame sa svim drugima humanim i kulturnim društvima i time da gradite bolju i lijepšu budućnost naše drage i mile domovine Hrvatske. S time završavam moj zadnji tajnički izvještaj u ovom društvu. Molim svu braću da mi oproste ako sam
koga, za vrijeme moga tajništva, kao vatrogasac uvrijedio. Završavajući kličem – „Pomoz Bog“.“

Nakon rata, društvo je u teškom stanju. Mnogi su članovi nestali u ratu, mnogi od njih, njemačke nacionalnosti, odvedeni su u logor, no članovi koji su ostali pronalaze snage te se rad društva ponovo pokreće i 1954. godine slavi se 30 godina postojanja.

Tijekom narednih 30 godina DVD Gat bilo je nositelj društvenog i zabavnog života sela. DVD, uz svoju osnovnu djelatnost, organizira zabave, priređuje igrokaze i tako privlači sve više članova. Žene vatrogasaca uvijek su igrale važnu ulogu u aktivnostima Dobrovoljnog vatrogasnog društva. One su bile glavni, samozatajni pokretač društvenih aktivnosti, a posebno su bile važne na proslavama i zabavama. 1982. godine po prvi puta je ustrojeno žensko omladinsko odjeljenje, a dvije godine nakon toga i pionirsko. Prvi uspjeh na natjecanju ostvarile su djevojke: 3. mjesto na Međuopćinskom
natjecanju u Slavonskom Brodu 1988. godine.

Nakon rušenja starog Društvenog doma u sklopu kojeg je bilo i vatrogasno spremište, DVD Gat je dobrovoljnim radom uz pomoć Grada Belišća i tvrtki iz Belišća i Valpova, izgradilo novi Vatrogasni dom koji je otvoren 1994. godine prilikom proslave 70 godina postojanja. Ovdje ćemo nabrojiti članove koji su ostavili duboki trag u radu društva u razdoblju od 1964. do 1994. godine: Mato Fizir, Antun Živković, Josip Koprivnjak, Josip Stanić, Josip Maturić, Ivan Barković, Antun Vučić, Stjepan Vučić, Dragan Majdenić i Ivan Vučković.

Nakon 1995. godine nastupa novo doba DVD-a Gat. Po prvi puta se nabavlja navalno vozilo, polovno, uz pomoć sumještanke, gđe. Slavice Samardžija rođ. Marinović, iz Njemačke. Od 1994. godine pa sve do 2006. godine predsjednik DVD-a bio je Josip Koprivnjak koji je zajedno sa svojim suradnicima ostavio dubok trag u životu Društva. Uz bok njemu jest i zapovjednik Tomislav Guljaš koji svojom postojanošću uspješno vodi društvo na svim intervencijama sve do danas. Od 2006. godine predsjednica društva je Ljerka Vučković.

Požara, hvala Bogu, nije bilo puno. Ali je zato bilo puno natjecanja: 2009. godine u Šaptinovcima na Županijskom natjecanju dečki su osvojili 4. mjesto od 33 ekipe. Odlično. A i mladež je već dva puta ostvarila pravo na sudjelovanje u Kampu vatrogasne mladeži u Fažani.

Ono na što smo posebno ponosni, to su naši podupirajući članovi. Ima ih oko 100. Svake nas godine podrže članarinom, a mi im se nastojimo odužiti svojim marljivim radom.