Vježba evakuacije učenika i osoblja osnovne škole u slučaju potresa

2 minuta/e za čitanje

Dana 26. ožujka 2021. godine u prijepodnevnim satima održana je taktička vježba učenika i osoblja Osnovne škole “Ivana Kukuljevića” Belišće s operativnim vatrogascima središnje vatrogasne postrojbe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Belišće.

Zadatak vježbe je bila provedba evakuacije učenika i osoblja škole iz ugroženog objekta po Planu evakuacije u slučaju potresa, a potom obavljanje spašavanja ugroženih osoba od strane operativaca – DVD-a Belišće.

Kratak tijek vježbe je bio sljedeći:

«U slučaju potresa za vrijeme nastave, kada se učenici nalaze u učionici uputiti učenike da stanu uz nosivi zid, odmaknuti od staklenih površina i visokih predmeta, ormara. Ako učenici ne mogu stati uz zid, mogu se zakloniti ispod školskih klupa. Ne napuštaju zgradu dok traje potres.

Po nastalom događaju, ravnatelj s nastavnicima oglasio je tihu uzbunu za evakuaciju učenika i osoblja škole iz ugroženog objekta. Evakuacija se obavlja po Planu za evakuaciju Osnovne škole, gdje je zborno mjesto na platu igrališta.

Svaki nastavnik provjerava prisutnost i broj učenika koji su obavili evakuaciju, odnosno jesu li svi prisutni, te predaju brojno stanje ravnatelju škole.

U međuvremenu, tehničko osoblje škole obavlja radnje isključivanja objekta u beznaponsko stanje i zatvaranje plinskih dovoda prema objektu.

Nakon podnošenja izvještaja o stanju obavljene evakuacije, došlo je do saznanja da nedostaje jedan učenik.

O nastalom događaju ravnatelj obavještava žurne službe, prije svega središnju vatrogasnu postrojba DVD-a Belišće, koji po dojavi dolaze na mjesto nastalog događaja sa dva navalna vozila, gdje ravnatelj upoznaje zapovjednika da nedostaje jedan učenik koji je ostao u objektu škole.

Zapovjednik DVD Belišća izdaje zapovijed spašavanja osobe – učenika, gdje jedna vatrogasna grupa sa izolacijskim aparatima ulazi na glavni ulaz u objekt škole, a druga vatrogasna grupa preko ljestava provjerava na višim katovima objekta škole.

Nakon pronalaska učenika, vatrogasci ga dovode van objekta, gdje ga predaju ekipi Prve pomoći Osnovne škole koji obavljaju radnje prve pomoći, a potom po potrebi ga predaju službi Hitne pomoći.

U međuvremenu, druga vatrogasna grupa, nakon poduzete radnje traženja, ustanovljava da nema osoba na višim katovima objekta škole i završava s navedenom radnjom.»

Obavljenom evakuacijom u slučaju potresa, te spašavanjem, vježba ispunjava svoj cilj.

Vježbom je pokazana koordinacija osoblja škole i učenika prilikom evakuacije, te uzajamna suradnja prilikom spašavanja i gašenja požara sa središnjom vatrogasnom postrojbom DVD-a Belišće.

 

 

Učitavanje Facebook komentara...

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.