Obilježavanje dana sv. Florijana u DVD Belišće

3 minuta/e za čitanje

Dan vatrogastva u Hrvatskoj obilježava se 4. svibnja na blagdan svetog Florijana, nebeskog zaštitnika vatrogasaca, čime započinju preventivno promidžbene manifestacije u sklopu obilježavanja svibnja kao Mjeseca zaštite od požara.

U Belišću je Florijanovo obilježeno svetom misom u župnoj crkvi, nakon koje su se belišćanski vatrogasci okupili ispred Vatrogasnog doma, kako bi prisustvovali blagoslovu novog vatrogasnog kombi vozila. Bio je ondje i zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić, koji je vatrogascima čestitao njihov dan u svoje, ali i u ime gradonačelnika Dinka Burića te dodao kako je ovaj dan za belišćanske vatrogasce još posebniji jer su dobili i novo vatrogasno vozilo.

Ova vrijedna donacija Hrvatske vatrogasne zajednice, prije svega će služiti DVD-u Belišće za njihov redovan rad, ali i Vatrogasnoj zajednici grada Belišća, rekao je dogradonačelnik, podsjetivši kako je Grad Belišće vlastitim i sredstvima EU uspio obnoviti vatrogasni dom, toranj i garažu u Belišću, a sada se obnavlja i vozni park belišćanskih vatrogasaca, što će doprinijeti još boljoj spremnosti naših vatrogasaca.

O važnosti prvog novog vozila za belišćanske vatrogasce, posebno središnju vatrogasnu postrojbu, govorio je Slavko Milekić, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Belišće, rekavši kako je vozilo nabavljeno iz programa HVZ, a na Dan vatrogastva u Hrvatskoj u Zagrebu je predano 75 takvih vozila, od kojih je 11 stiglo na područje Vatrogasne zajednice OBŽ.

Ovakva vozila služe nam prvenstveno za prijevoz osoba. Mi imamo jedno kombi vozilo, nabavljeno prije 15-ak godina, koje je već tada bilo polovno, a danas možemo reći da je odradilo svoj radni vijek, rekao je Milekić, zahvalivši još jednom i Gradu Belišću na redovnom financiranju i osiguravanju osnovnih uvjeta za rad.

Sada ćemo biti još operativniji i spremniji, a naši sugrađani još sigurniji, zaključio je Slavko Milekić, predsjednik DVD-a Belišće.

Na svečanosti proslave blagdana svetog Florijana, vatrogasce je postrojio zapovjednik DVD-a Belišće Dubravko Čovčić, a nakon hrvatske i vatrogasne himne, uz predsjednika DVD-a Milekića i zamjenika gradonačelnika Varžića, okupljenima se obratio i predsjednik Županijske vatrogasne zajednice Nikica Mužević, dok je vozilo blagoslovio belišćanski župni vikar fra Mirko Mišković.

Potom je predsjednik DVD-a Belišće Slavko Milekić uručio ključeve novog kombija zapovjedniku DVD-a Belišće Dubravku Čovčić, koji je potom prozvao operativnog člana – vozača Maria Karapetrića, uručivši mu ključeve s napomenom da ga koriste s ponosom i za dobrobit svih, a koji je upalio novi kombi i uključio sirenu i bljeskalice kao znak početka njegovog korištenja.

Inače, u sklopu obilježavanja Dana vatrogastva, u utorak, 4. svibnja, ispred Državne vatrogasne škole u Zagrebu održana je svečana primopredaja 75 kombi te 15 interventnih vatrogasnih vozila. Kombi vozila su nabavljena temeljem Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu, zaključenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice te Programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu.

 

 

Izvor: Televizija Slavonije i Baranje

 

Učitavanje Facebook komentara...

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.