Pripremne vježbe civilne zaštite “Slavonija 2024.” – sudjelovalo DVD Belišće

3 minuta/e za čitanje
Vatrogasna zajednica grada Belišće
Vatrogasna zajednica grada Belišće
Pripremne vježbe civilne zaštite “Slavonija 2024.” – sudjelovalo DVD Belišće
Loading
/

U razdoblju od 16. do 19. svibnja 2024. godine pod pokroviteljstvom Ravnateljstva civilne zaštite MUP RH, sudionik Područni ured civilne zaštite Osijek održana je pripremna vježba „Slavonija 2024-1“, a kako bi se izvršile pripreme za terensku vježbu „Slavonija 2024-2“ koja se planira održati u jesen 2024. godine.

U pripremnoj vježbi „Slavonija 2024-1“ sudjeluju pripadnici: Područnog ureda civilne zaštite Osijek, Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, lokalne snage civilne zaštite, vatrogastva, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, policije i hitne medicinske pomoći.

Vježba je održana na području pet županija:

– Osječko – baranjska – jezero Borovik, rijeka Drava kod Narda, ušće rijeke Drave u Dunav kod Aljmaša,

18. svibnja 2024. godine na zapovijed Županijskog vatrogasnog zapovjednika VZOBŽ, uz JVP Osijek, DVD Nard sudjeluju i operativni članovi DVD-a Belišće, sa zadatkom postavljanja brane na rijeci Dravi kako bi spriječili širenje opasnih tvari.

Požeško – slavonska – jezero Brekinska, ribnjaci „Ribnjačarstvo Poljana d.d.“,

– Vukovarsko – srijemska – rijeka Dunav u Luci Vukovar,

– Brodsko – posavska – jezero Petnja,

Virovitičko – podravska – jezero Javorica, jezero Slanac, rijeka Drava kod Križnice.

Baza operacija, glavno komunikacijsko, koordinacijsko i logističko središte za sve aktivnosti vezane za vježbu uspostavljena je u Bizovcu.

 

Iz elaborata vježbe koji potpisuje ravnatelj CZ Republike Hrvatske dr.sc. Damir Trut

Terenska vježba “Slavonija 2024.” organizira se pod pokroviteljstvom Ravnateljstva civilne zaštite RH u sklopu godišnjeg plana državnih vježbi za 2024. godinu. Vježba je namijenjena testiranju i unaprjeđenju procedura za reagiranje u slučaju poplava, s posebnim naglaskom na traganje i spašavanje.

Područje Slavonije, zbog svoje geografske položenosti i hidroloških karakteristika, povremeno je izloženo rizicima od poplava koje mogu imati značajne posljedice na stanovništvo i infrastrukturu. Stoga je od iznimne važnosti kontinuirano razvijati i testirati kapacitete lokalnih, regionalnih i nacionalnih snaga za civilnu zaštitu kako bi se osigurala maksimalna pripremljenost i efikasnost odgovora u realnim situacijama. Ova vježba okupit će pripadnike Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, lokalne snage civilne zaštite, vatrogastva, Hrvatske gorske službe spašavanja, Crvenog križa, policije i hitne medicinske pomoći. Aktivnosti će se odvijati na više lokacija unutar pet županija, gdje će se simulirati različiti scenariji poplava i provoditi operacije spašavanja unesrećenih i zatočenih osoba.

Cilj vježbe je osnažiti suradnju i koordinaciju između različitih službi, poboljšati komunikacijske protokole i testirati operativnu sposobnost službi da djeluju u sklopu integriranog sustava upravljanja incidentima koristeći modernu tehnologiju i opremu.

Posebna pozornost bit će usmjerena na testiranje komunikacijskog sustava TETRA i sustava NICS (Next Generation Incident Command System), koji su ključni za upravljanje i koordinaciju tijekom izvanrednih situacija.

Kroz ovu vježbu sudionici će imati priliku razmijeniti znanja i iskustva te kroz praktičan rad razviti vještine potrebne za brzo i učinkovito reagiranje na poplave, čime se doprinosi povećanju sigurnosti i zaštite stanovništva u Republici Hrvatskoj.

 

 

0 0 glasovi
Ocijenite članak
Pretplatite se
Obavijesti me
guest

0 Komentari
Povratne informacije usred teksta
Pogledaj sve komentare