Održana terenska vježba sustava civilne zaštite grada Belišća “Plamen – Belišće 2022.”

3 minuta/e za čitanje

U subotu 3. prosinca 2022. godine na prostoru Plinske stanice kod Stanice za tehnički pregled vozila održana je terensko-taktička vježba svih sudionika sustava civilne zaštite ustrojenih na području Grada Belišća pod nazivom „PLAMEN – BELIŠĆE 2022.“. Na vježbi su sudjelovali predstavnici svih redovnih snaga sustava civilne zaštite te predstavnici nekoliko lokalnih udruga (Stožer civilne zaštite Grada Belišća, Postrojba civilne zaštite opće namjene, Područni ured civilne zaštite Osijek, Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo, HGSS, VZG Belišće sa svojim DVD-ima, Policijska postaja Belišće, Radio klub „Belišće“, radnici komunalnog poduzeća Kombel d.o.o. i članovi Hrvatskog planinarskog društva „Belišće“).

Vježbu, u organizaciji Stožera civilne zaštite, posjetili su brojni gosti: zapovjednik VZ OBŽ Zoran Pakšec, načelnik Policijske postaje Belišće Vlado Krznarić, vijećnici Gradskog vijeća Grada Belišća, povjerenici prigradskih naselja na području Grada Belišća te predstavnici medija.

Ciljevi vježbe:

  • Uvježbavanje i podizanje razine osposobljenosti operativnih – prvenstveno gotovih – snaga civilne zaštite te drugih sudionika koji se mogu uključiti u sustav civilne zaštite,
  • Provjera koordinacije svih sudionika civilne zaštite u uvjetima velikih nesreća i katastrofa,
  • Provjera samodostatnosti glede logistike u uvjetima velikih nesreća,
  • Podizanje razine informiranosti stanovništva o aktivnostima subjekata civilne zaštite i postupanju vezanom uz ponašanje prilikom gašenja i opasnosti na otvorenom prostoru te nesreća u kojima je ugrožen veći broj osoba.

Zadaće vježbe:

  • Otklanjanje nastalog požara uslijed eksplozije, uzrokovanog urušavanjem stabla uslijed nevremena i akcidenta s curenjem plina na prostoru Plinske stanice kod Stanice za tehnički pregled vozila, sprječavanje širenja curenja plina na otvoreni prostor,
  • Akcija traganja i spašavanja za nestalom osobom (šuma ”Podravina” uz rijeku Dravu od Mosta 107. brigade HV do Odmorišta ”Drava” u Bistrincima).

Cjelokupnu vježbu je koordinirao zapovjednik VZG Belišća Dubravko Čovčić uz stalno izvještavanje načelnika Stožera civilne zaštite Domagoja Varžića koji je u svakom trenutku imao pravo stanje događaja na terenu. Uzajamna suradnja koordinatora vježbe i voditelja službi je bila besprijekorna, što je pokazalo brzinu, točnost i uvježbanost u ispunjavanju postavljenih zadaća i rješavanju eventualnih prepreka u danom trenutku. Svaki pripadnik svoje službe pokazao je zavidnu vještinu, znanje i uigranost, što je uzajamnom povezanošću pokazalo sustav civilne zaštite sigurnim.

Protokol vježbe vodio je Marko Anić, koji je predstavljao sve službe i pojašnjavao scenarij vježbe. Po završetku vježbe obavljeno je postrojavanje i smotra sudionika vježbe od strane načelnika Stožera civilne zaštite Grada Belišća Domagoja Varžića, koji se zahvalilo svim službama na sudjelovanju i podijelio potvrde. Čestitao je na pokazanim vještinama te pozvao na daljnje usavršavanje i spremnost na pomaganje. Vježba je završena zajedničkim ručkom u Vatrogasnom domu u Belišću.

 

Preuzmi Obrazac-takticke-vjezbe-03122022.pdf [853KB]

 

 

0 0 glasovi
Ocijenite članak
Pretplatite se
Obavijesti me
guest

0 Komentari
Povratne informacije usred teksta
Pogledaj sve komentare