Obilježen Dan vatrogasaca u Petrijevcima i Belišću

3 minuta/e za čitanje

U područnom vrtiću u Petrijevcima i matičnom vrtiću u Belišću, u sklopu programskih aktivnosti ustanove, obilježen je Dan vatrogasaca.

U četvrtak, 4. svibnja 2023. godine, polaznici mlađe i starije mješovite vrtićke skupine područnog vrtića u Petrijevcima posjetili su Vatrogasni dom. Cilj posjete bio je čestitati vatrogascima njihov dan i upoznati organizaciju DVD Petrijevci na djeci razumljiv i zabavan način. Djecu i odgojiteljice dočekali su vatrogasci koji su govorili o sv. Florijanu, zaštitniku vatrogasaca, zatim su djeci pokazali dio opreme za osobnu zaštitu i vozila kojim raspolažu. Za djecu je zatim organizirana pokazna vježba u korištenju brentače i gađanju mete vodenim mlazom, a zatim su domaćini počastili djecu sokovima i grickalicama. U pratnji djece bile su kolegice Marta Sudar, Anela Bogdanović, Dajana Lacković i Jasna Pavičić, odgojiteljice predškolske djece.

U matičnom vrtiću u Belišću i područnom vrtiću u Gatu u petak je, 5. svibnja 2023. godine, organizirana aktivnost na temu „Edukacija djece u području zaštite i spašavanja te opasnosti od mina“.

U Belišću tema je realizirana u dvorani vrtića, u vremenu od 9:00 do 9:40 sati, uz sudjelovanje polaznika tri mješovite vrtićke skupine, a radi se o Balončićima, Kikićima i Bombončićima. Voditelj edukacije bio je predstavnik DUZS (CZ) Osijek, uz sudjelovanje kontakt policajca PP Belišće i pripadnika DVD-a Belišće. Kroz razgovor i prezentaciju djeca su upoznala osnovne ugroze kao što su požar, poplava i potres. Upoznali su broj 112 i na koji način komunicirati u kriznoj situaciji s onima koji nam mogu pomoći, kako nastaju požari, kako se ponašati u slučaju požara, potresa ili poplave, što su minsko-eksplozivna sredstva, što činiti ako dođemo u kontakt s njima i slično.

Ista edukacija od 10:00 sati organizirana je u područnom vrtiću u Gatu.

U matičnom vrtiću u Belišću Dan vatrogasaca obilježen je u petak, 5. svibnja 2023. godne, u dvorištu vrtića, u vremenu od 10:00 do 10:45 sati. U posjet svim vrtićkim skupinama, njih šest, došla je posada navalnog vozila DVD-a Belišće koju su činili Željko Čakalić, vatrogasni časnik prve klase, i Mario Karapetrić, vatrogasni časnik. Govorili smo o tome što je požar, kako nastaje požar, što treba poduzeti u slučaju požara, na koji broj zvati vatrogasce, kojom opremom za osobnu zaštitu raspolažu vatrogasci te opremom koja je sastavnica navalnog vatrogasnog vozila.

Djeca su kroz razgovor, pored ostaloga, saznala osnovno o zaštitnoj odjeći vatrogasaca, vrstama crijeva i mlaznica koje koriste u gašenju požara, sredstvima i preparatima za gašenje pojedinih gorivih tvari te kako se postaje član vatrogasne mladeži. Edukativni susret završili smo dogovorom o organizaciji vatrogasnog poligona za predškolce tijekom mjeseca svibnja, a sve u cilju promocije vatrogastva kod djece predškolske dobi i njihove kulture samozaštite i zaštite.

Zahvaljujemo svim pripadnicima DVD-a Petrijevci i Belišće na organizaciji navedenih i sličnih edukativnih susreta, uz čestitke za njihov dan kao i pripadnicima DUZS Osijek i Policijske postaje Belišće na suradnji.

 

 

Izvor: vrtic-maslacak-belisce.hr

 

0 0 glasovi
Ocijenite članak
Pretplatite se
Obavijesti me
guest

0 Komentari
Povratne informacije usred teksta
Pogledaj sve komentare