Požar odlagališta otpada u Belišću

2 minuta/e za čitanje

Dana 11. svibnja 2021. godine poslijepodne, neposredno nakon 16:20 sati, na belišćanskom odlagalištu otpada izbio je požar.

Na mjesto požara, od kuda se odmah počeo širiti gusti crni dim, u kratkom vremenu su stigli vatrogasci DVD Belišća, a nedugo iza njih i sva raspoloživa vozila i cisterne dobrovoljnih vatrogasnih društava prigradskih naselja. Požar nije ugrožavao objekte i instalacije na odlagalištu, niti one u blizini.

Na požaru su angažirana ukupno 43 vatrogasca koji su prvotno požarište stavili pod nadzor u nastojanju lokalizacije požara i sprečavanju njegovog širenja. Jak vjetar otežavao je gašenje, što je utjecalo da vatra razvija vrlo visoku temperaturu. Nakon lokalizacije požara pristupilo se gašenju i, uz pomoć radnih strojeva komunalnog poduzeća, prekrivanju s zemljom i pijeskom opožarene površine.

Na požarištu su sudjelovali DVD Belišće s 5 vozila, DVD Gat s navalnim vozilom, DVD Bocanjevci, Veliškovci i Tiborjanci s traktorskom cisternom „Belje“, a DVD Vinogradci i Bistrinci su dali doprinos u ljudstvu. Zbog potrebe dovoza vode u ispomoći su sudjelovala 4 operativna člana DVD-a Valpovo s autocisternom.

Razvojem situacije na požarištu, zapovjednik intervencije Dubravko Čovčić je oko ponoći otpustio dio vatrogasaca s vozilima koji su napustili požarište (DVD Bocanjevci, DVD Tiborjanci, DVD Vinogradci i DVD Gat). DVD Belišće i DVD Veliškovci nastavili su dežurstvo i gašenje pojedinih mjesta gdje se razvijao plamen, uz aktivno sudjelovanje radnih strojeva na prekrivanju požarišta. S obzirom da više nije bilo potrebe za velikom količinom vode, u 03:00 sati autocisterna DVD-a Valpovo vraćena je u svoju vatrogasnu postrojbu, a u 04:00 DVD Veliškovci vraćeni su u svoje matično mjesto.

DVD Belišće s dva vozila nadziralo je požarište do konačnog prekrivanje cjelokupne opožarene površine, gdje potom više nije bilo izdimljavanja i napustilo je prostor odlagališta otpada 12. svibnja 2021. godine u 12:45 sati.

Na temelju ranijih iskustava, akcija gašenja odlagališta otpada je uspješno okončana u kratkom vremenu, te se ovom prilikom zahvaljujemo svim operativnim članovima DVD-a s područja Vatrogasne zajednice grada Belišće koji su nesebičnim radom i naporima doprinijeli akciji gašenja i članovima DVD-a Valpovo na ispomoći u dobavi vode. Također valja istaći požrtvovan rad djelatnika komunalnog poduzeća s radnim strojevima koji su nasipavali požarište.

Cjelokupnom akcijom spriječeno je onečišćenje zraka i normalan život mještana grada Belišća i okolice.

 

 

 

Učitavanje Facebook komentara...

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.