Dobrovoljno vatrogasno društvo Tiborjanci svečano obilježilo 90 godina postojanja

4 minuta/e za čitanje

Nadnevka 07. rujna 2019. godine, Dobrovoljno vatrogasno društvo Tiborjanci svečanim programom obilježilo je 90 godina svog postojanja. Velikoj proslavi nazočili su predstavnici prijateljskih društava s područja grada Belišća, Osječko-baranjske županije, a posebno valja istaći velik odaziv mještana Tiborjanaca.

Prigodnim riječima, upućujući velike čestitke i želje za nastavkom kvalitetnog i uspješnog rada, prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Belišća Dinko Burić, koji je istakao važnost djelovanja vatrogastva i dao punu podršku djelovanju i razvoju vatrogastva u Gradu Belišću i prigradskim naseljima kroz uređenje vatrogasnih domova i osiguravanje sredstava za redovan rad. U ime Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije i Vatrogasne zajednice grada Belišća, te svih prisutnih Dobrovoljnih vatrogasnih društava, predsjednik VZG Belišća Nikica Mužević obratio se prisutnima uz isticanje vrijednosti i značaja rada dobrovoljnih vatrogasaca u svojim mjestima, te se ujedno zahvalio doprinosu članova DVD-a Tiborjanci u tijelima VZG Belišća.

DVD Tiborjanci prema sačuvanim dokumentima osnovano je 29. siječnja 1929. godine na prijedlog i poticaj tadašnjeg mjesnog učitelja iz Veliškovaca Ivana Dvoržaka. Uz Dvoržaka inicijatori su bili mještani Šimo Vuković, Adam Sučić, Stjepan Sučić, Marin Pavoković, Fabijan Dušanić, Stjepan Pavoković, Stjepan Dušanić i Đuro Sučič. Za prvog predsjednika DVD-a Tiborjanci izabran je Šimo Vuković, zapovjednik Adam Sučić i tajnik Marijan Pavoković.

Tijekom 90 godina postojanja Društvo doživljava nekoliko kriznih razdoblja, posebice prvih 10 godina rada, gdje dolazi do nekoliko smjena na funkcijama kako bi se stabilizirao rad Društva. Dolaskom 2. svjetskog rata, veći dio stanovništva odlazi u rat. Tadašnje vlasti zabranjuju okupljanje mještana, a u tim okolnostima rad u Društvu stagnira. Završetkom 2. svjetskog rata članstvo je malobrojno jer je dio članova nestao ili poginuo u ratu. No, za kratko vrijeme društvo zbija redove i okuplja i oživljava društveni rad. Izvor prihoda za rad i nabavku opreme bio je od organiziranja priredbi i zabava u mjesnom domu, te od vršalica za žitarice koje je DVD-u poklonio tadašnji seoski odbor. Za kratko vrijeme društvo je prikupilo dovoljno sredstava za redovitu djelatnost pa tako i za zabavu i održavanje opreme i sredstava za rad.

Vatrogasno društvo Tiborjanci 1954. godine od DVD-a Valpovo kupuje jednu prijenosnu pumpu za vodu i za nju potreban broj cijevi. Društvo danas posjeduje traktorsku cisternu „Belje“ kapaciteta 5.000 litara i pripadajuću opremu, gdje se uz plansku nabavku Vatrogasne zajednice grada Belišće nabavlja nedostatna i potrebna vatrogasna oprema koja je propisana Pravilnikom.

Danas se Društvo profiliralo u organizaciju sa tridesetak članova koji se, osim osnovne vatrogasne djelatnosti, bave i promidžbom vatrogastva, održavanjem pokaznih vatrogasnih vježbi, sudjelovanjem na vatrogasnim natjecanjima, a prisutna je i značajna suradnja s ostalim udrugama.  Od rezultata, valja izdvojiti sudjelovanje ekipe članova „A“ na državnom vatrogasnom natjecanju 1996. godine u Rijeci. Godine 2011. uz pomoć Grada Belišća i Osječko-baranjske županije izgrađene su i uređene društvene  prostorije iznad vatrogasnog spremišta, što omogućava kvalitetan društveni rad. Godine 2009. DVD Tiborjanci je dobitnik plakete „Grb grada Belišća“ koje dodjeljuje Grad Belišće za izuzetno ostvarenje i doprinos razvoju vatrogastva na području grada.

Današnje Društvo vodi predsjednik Siniša Mandić, zapovjednik Ivica Talafuk i tajnik Josip Stjepanović.

Ovo Društvo zasigurno ne bi opstalo toliko dugo da iz generacije u generaciju marljivi mještani – članovi DVD-a – ne daju svoj veliki doprinos te izdvajaju svoje vrijeme za uspješan i kvalitetan rad Društva. U svečanoj prigodi obilježavanja 90. rođendana dodijeljena su priznanja, spomenice, medalje i odlikovanja za rad, trud i zalaganje u Društvu.

Predsjednik VZG Belišće i VZOBŽ Nikica Mužević dodijelio je spomenice za 10 godina rada u Društvu (Bojanu Pavloviću, Bruni Dušaniću i Marku Galiću), spomenice za 30 godina rada u Društvu (Nenadu Mandiću). Ujedno je uručio brončane medalje za doprinos u radu (Nenadu Mandiću, Siniši Mandiću, Mirku Blaževiću, Marku Galiću i Ivici Vidakoviću), a srebrnu medalju (Darku Kozini, Ivici Talafuku, Draženu Lackoviću i Josipu Stjepanoviću).

Ovom prigodom uručena je poshumno zlatna medalja za poseban doprinos u radu dugogodišnjem zapovjedniku DVD-a Tiborjanci Josipu Talafuku, koju je primio njegov unuk.

Poklon kip „Sv. Florijana“ za doprinos u radu Društva uručio je predsjednik DVD-a Siniša Mandić gradonačelniku Grada Belišća Dinku Buriću.

Predsjednik Društva Siniša Mandić iskoristio je svečanu prigodu kako bi se zahvalio svima na pomoći u radu tijekom svih godina, a zatim pozvao sve prisutne na druženje uz prigodni glazbeni program.

 

 

Učitavanje Facebook komentara...


Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.