DVD Belišće 1884. – 2019.

6 minuta/e za čitanje

Poštovani,

danas, 21. rujna 2019. godine članovi DVD-a Belišće su obilježili 135. obljetnicu djelovanja vatrogasnog društva, u novouređenim prostorijama, uz prisutnost brojnih članova i gostiju.

Domaćini, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Belišće te brojni predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava ujedinjenih u Vatrogasnoj zajednici grada Belišće okupili su se u subotu  21. rujna 2019. godine, ispred prostorija Vatrogasnog doma u Belišću, uz brojne predstavnike prijateljskih dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Osječko-baranjske županije, uzvanike, suradnike, članove belišćanskih udruga i poduzeća i sve ostale koji su pridonijeli radu i razvoju vatrogastva u gradu Belišću. Razlog njihova sastajanja bio je osobito svečan i poseban, otvaranje obnovljenog vatrogasnog doma i svečana proslava značajne obljetnice: velikih i vrijednih 135 godina postojanja i djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Belišće.

Tom prigodom, uz predstavnike domaćina DVD-a Belišće, predsjednika Slavka Milekića i zapovjednika Dubravka Čovčića i suradnike,  veliku obljetnicu belišćanskim vatrogascima došli su čestitati zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić i zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković koja se ovaj puta našla u trostrukoj ulozi – kao predstavnica Grada, voditeljica projekta energetske obnove zgrade vatrogasnog doma i predsjednica DVD-a Gat.

Među uzvanicima okupljenim na svečanosti bili su Glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, predstavnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Belišća i Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Nikica Mužević, predstavnik županijske vatrogasne zajednice Zvonko Ljubljanović i pročelnik Berislav Hengl, pomoćnik načelnika Policijske postaje Belišće Nikola Pepić, predsjednik Vatrogasne zajednice Baranja Zdenko Čarapar i tajnica Renata Čete, bivši gradonačelnik Željko Klanjšćek, te predstavnici prijateljskih vatrogasnih društava, udruga i svih onih koji su kroz 135 godina pomagali rad belišćanskih vatrogasaca.

Nakon postrojavanja, državne i vatrogasne himne, pozdrave i dobrodošlicu okupljenima u ime domaćina i predstavnika grada uputili su zamjenik gradonačenika Domagoj Varžić i predsjednik DVD-a Belišće Slavko Milekić. Predsjednik Slavko Milekić nazočne je upoznao s pojedinostima o projektu, a posebno je istaknuto kako su članovi društva iznimno ponosni i zahvalni vodstvu grada Belišća, gradonačeniku Dinku Buriću i njegovim zamjenicima Ljerki Vučković i Domagoju Varžiću te svim suradnicima, na obnovljenom i uređenom prostoru i što su, u sinergiji s belišćanskim vatrogasnim društvom i cijelom vatrogasnom zajednicom, postavili rad vatrogastva na području grada na višu razinu, a za dobrobit svih građana Belišća. Zaključio je kako će sve ostvareno vatrogascima ubuduće služiti kao dodatan poticaj za još odlučniju borbu u zaštiti ljudskih života i materijalnih dobara u nedaćama koje nam svakodnevno prijete.

Dobrovoljno vatrogasno društvo “Belišće” najstarija je udruga na području grada Belišća, a osnovano je davne 1884. godine. Vatrogasni dom u Belišću izgrađen je 1982. godine od strane tadašnjeg Kombinata “Belišće” u svrhu korištenja Profesionalne vatrogasne postrojbe Kombinata “Belišće” i Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Belišće” te Radio kluba “Belišće”. U 2015. godini Grad Belišće kupio je zgradu vatrogasnog doma te istu koriste članovi DVD-a “Belišće”, Radio amateri, a po potrebi članice belišćanskih mažoretkinja, puhačkog orkestra, Crveni križ i drugi.

S ciljem ostvarivanja što kvalitetnijega sustava protupožarne zaštite, početkom 2019. godine započela je energetska obnova zgrade i unutarnje uređenje prostora, a početkom kolovoza radovi su uspješno privedeni kraju. Energetska obnova vatrogasnog doma obuhvatila je građevinsko-obrtničke, elektrotehničke i strojarske radove te je zamijenjena stolarija i izvedena ovojnica zgrade, postavljena je nova rasvjeta i podovi. Ukupna vrijednost projekta Energetske obnove zgrade Vatrogasnog doma Belišće, sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., iznosi 2.694.874,82 kn, od čega bespovratna sredstva iznose 1.348.552,44 kn. Radove je izvodila tvrtka IZO GRAĐENJE KONZALTING d.o.o. Osijek. Grad Belišće je osim financiranja obveznog udjela u projektu, dodatno uložio vlastita sredstva i nabavio opremu i namještaj za unutrašnje uređenje u vrijednosti od 239.563,75 kuna.

Nakon uvodnog dijela, zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić i predsjednik DVD-a “Belišće” Slavko Milekić prerezali su vrpcu na ulazu u obnovljeni vatrogasni dom, a potom je belišćanski župni vikar fra Tomislav Vrsaljko blagoslovio zgradu i sve vatrogasce. Posebno valja istaći blagoslov postavljenog križa i slike Sv. Florijana koju je naslikao član DVD-a Belišće Antun Sabo.

Poslije razgledavanja obnovljenih i novoopremljenih prostorija održana je prigodna i svečana sjednica DVD-a Belišće, gdje je prisutnima multimedijski prezentiran 135-godišnji rad DVD-a Belišće od strane tajnika DVD-a Belišća Maria Pernara.

Slavljenicima je veliku obljetnicu čestitao, a njihov nesebičan humani rad i zalaganje pohvalio zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić. Uz upućene zahvale i izraženu daljnju podršku Grada u njihovu radu i nastojanjima za dobrobit lokalne zajednice, poželio im je mnogo uspjeha, natjecanja i druženja, a što manje intervencija u budućem razdoblju. Čestitke na uspješnom i dugom djelovanju, kao i riječi podrške i lijepe želje za budućnost, slavljenicima su uputili i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zvonko Ljubljanović, predsjednik Vatrogasne zajednice Baranja Zdenko Čarapar, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Belišća Nikica Mužević, predstavnik Ravnateljstva civilne zaštite – ispostava Osijek Zvonko Grgec i Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, koji su također pohvalili izvrsnu suradnju s belišćanskom Vatrogasnom zajednicom i Gradom Belišćem.

Potom je prikazan petominutni isječak iz multimedijskog scenskog prikaza pod nazivom „Belišćanski vremeplov“, koji je premijerno izveden u Belišću, 2. svibnja 2018. godine, povodom obilježavanja Dana Grada i 134. godišnjice od osnutka Belišća, vezan za povijest vatrogastva.

Prisutnima se potom obratio direktor tvrtke Vatropromet Nenad Radojčić, kao sponzor današnje proslave, gdje se zahvalio vodstvu DVD-a Belišća na uspješnoj suradnji koja traje dugi niz godina i za koju se nada da će se nastaviti u budućnosti.

Tom svečanom prilikom, a u povodu 135 godina postojanja DVD-a Belišće, Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković uručio je Dubravku Čovčiću i Ivanu Vincetiću zlatne medalje za poseban doprinos zaštite od požara i vatrogastvu.

 

U nastavku donosimo kratak pregled povijesti djelovanja Društva, od njegovih začetaka do danas, koji je također dostupan i u video prilogu koji je emitiran na samoj proslavi, kao i popratne fotografije.

 

Preuzmi Izvješće-DVD-Belišće-135-god-2019.doc [79KB]

 

 

 

Učitavanje Facebook komentara...


Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.