Zanimanje vatrogasac / vatrogaskinja – dio Hrvatskog kvalifikacijskog okvira

2 minuta/e za čitanje

Što za vatrogastvo predstavlja činjenica da je zanimanje vatrogasac / vatrogaskinja dobilo svoj standard zanimanja i postalo dio Hrvatskog kvalifikacijskog okvira?

Kraj 2021. godine, točnije 30. prosinca, datum je s kojim je zanimanje vatrogasac / vatrogaskinja dobilo svoj standard zanimanja i postao dio Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Naime, Hrvatski kvalifikacijski okvir (HKO) je reformski instrument kojim se uređuje cjelokupni sustav kvalifikacija na svim obrazovnim razinama u Republici Hrvatskoj, a njime se uvode standardi zanimanja i standardi kvalifikacija koji služe kao temelj za izradu obrazovnih programa na svim razinama.

Standard zanimanja sadrži kompetencije ključne za bavljenje određenom profesijom, a standard kvalifikacije ključne ishode učenja koje mora sadržavati svaki program koji vodi do te kvalifikacije.

Tako je zanimanje vatrogasac / vatrogaskinja uvršteno u sektor sigurnosti čije kompetencije uključuju održavanje vatrogasne opreme; priprema za vatrogasne intervencije; održavanje razine psihofizičke spremnosti potrebne za obavljanje svih dužnosti vatrogastva; vatrogasne intervencije; komunikacija i komunikacijski kanali u obavljanju vatrogasne djelatnosti; zaštita na radu i zaštita okoliša u vatrogastvu; zaštita osoba, životinja i imovine kod obavljanja vatrogasne djelatnosti te prevencija u vatrogastvu.

Opisom kompetencija i uvjeta rada ovo zanimanje je priznato kao opasno pri čemu su, kako je navedeno u HKO-u, vatrogasci i vatrogaskinje tijekom rada i intervencija izloženi mnogim štetnim utjecajima, najčešće opasnostima od plamena, dima, kemikalija, ali su i u opasnosti od urušavanja objekata, pada predmeta i sl.

Samim time, vatrogasnoj djelatnosti je ovim standardom omogućeno lakše utvrđivanje zakonskih prava, prvenstveno onih koji se odnose na prava u slučaju ozljede (Zakon o vatrogastvu NN 125/19). Također, ono omogućuje lakšu izradu svih daljnjih obrazovnih programa važnih za obavljanje vatrogasne djelatnosti.

-Uvrštavanje vatrogasnog zanimanja u Hrvatski kvalifikacijski okvir izuzetno je bitno za hrvatsko vatrogastvo i ponosan sam što je Hrvatska vatrogasna zajednica svojim angažmanom za to zaslužna. Ovo je informacija koja je bitna za svakog vatrogasca budući da će standardizacija ovog zanimanja pomoći svima, kako u primjeni Zakona o vatrogastvu, tako i u svakom daljnjem visokom obrazovanju vatrogasaca – kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

https://bit.ly/3txveEh

 

Izvor: Hrvatska vatrogasna zajednica

https://hvz.gov.hr/vijesti/zanimanje-vatrogasac-vatrogaskinja-dio-hrvatskog-kvalifikacijskog-okvira/2734

Učitavanje Facebook komentara...

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)