Vatrogasna dislokacija Supetar na Braču

3 minuta/e za čitanje

Hrvatska vatrogasna zajednica temeljem odluke Glavnog vatrogasnog zapovjednika od ove je sezone uvela jednu značajnu novinu u operativnoj provedbi posebnih mjera zaštite od požara u priobalju tijekom ljeta te je prvi put počela s dislokacijom operativnih vatrogaskinja.

Kolege u Supetru na Braču prihvatili su ovu ideju o dislokaciji vatrogaskinja i otvaranja nove (samo) ženske baze na otoku Braču umjesto Supetra, smještaj u DVD Supetar, a na tragu toga Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije pokrenula je osnivanje ženskog vatrogasnog interventnog tima za gašenje požara otvorenog prostora koji će biti na raspolaganju za redovnu dislokaciju pomoći u priobalju.

S područja VZG Belišće u ženski tim bile su uključene dvije operativne članice BARBARA SVRTAN i JASNA VRBANIĆ, koje su dislokaciju 2023. godine odradile u SUPETRU.

Njihovi dojmovi i iskustva su sljedeća:

Barbara Svrtan, 21 godina, profesionalni vatrogasac:

 • Barbara je dobrovoljni vatrogasac i operativna članica DVD-a Veliškovci, a ove 2023. godine je završila državnu vatrogasnu školu u Osijeku.
 • Ona je bila prva grupa ženske dislokacije na otoku Braču te je odlučila vratiti se i odraditi sezonu kao profesionalni vatrogasac i steći neka nova iskustva.
 • Također je prezadovoljna otvorenošću kolega koji su je prihvatili kao svoju. Zajedno sa smjenama odrađuje vježbe kako bi naučila nešto iz njihovih iskustava.
 • Nada se kako će ona i njezine kolegice po povratku svojim matičnim DVD-ima moći prenijeti svoje znanje koje su stekli na ovoj dislokaciji.
 • Govori kako ne bi htjela da ovaj projekt prestane s radom i nada se da će se dogodine vratiti, kako bi mogla proširiti svoje znanje o šumskim požarima.

 
Jasna Vrbanić, 33 godine, profesionalni vatrogasac:

 • Jasna je dobrovoljni vatrogasac i operativna članica u DVD-u Belišće već duži niz godina, a profesionalni vatrogasac je 7 godina.
 • Ona se ove godine odlučila prijaviti na prvu žensku dislokaciju te je u četvrtoj grupi dala svoj doprinos i znanje na otoku Braču u Supetru.
 • Tako je dobila svoju smjenu koju čine 4 profesionalna vatrogasca sa otoka Brača.
 • Ona nam govori kako je ovo jedno predivno i vrlo poučno iskustvo, kako je puno naučila i stekla puno prijateljstava. Govori kako ni u jednom trenutku nije bila izostavljena iz bilo kojeg zadatka i da je iznenađena pristupačnosti i ljubaznosti kolega iz DVD-a Supetar.
 • Njezina dislokacija je prošla vrlo mirno što se tiče šumskih požara i rada na terenu, ali zato su sve uspjeli nadoknaditi mnogobrojnim vježbama i predavanjima.
 • Rekla je kako se nada da će se ovaj projekt sa ženskom dislokacijom nastaviti te da će doći i sljedeće godine.

Imenovane i sve ostale vatrogaskinje pokazale su da se ravnopravno mogu nositi s vatrogascima u rješavanju svih zadaća i zajednički odrađivati vatrogasne intervencije te uvježbavati mnogobrojne zahtjevne vježbe s ciljem što kvalitetnijeg i bržeg ispunjenja zadatka.

Ovom prilikom im se zahvaljujem i ponosno zajednički koračamo u nova vatrogasna iskušenja.

Zapovjednik
VZG Belišće
Dubravko Čovčić

 

 

2 2 glasovi
Ocijenite članak
Pretplatite se
Obavijesti me
guest

0 Komentari
Povratne informacije usred teksta
Pogledaj sve komentare