Operativni članovi VZG Belišće u obrani od poplava

2 minuta/e za čitanje

Na temelju odluke Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije od 8.8.2023. godine sve operativne snage sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije stavljene su u stanje pripravnosti vezano uz nadolazeći vodostaj rijeke Drave.

Tako je Stožer CZ Grada Belišća održao sjednicu i razmotrio stanje vodostaja rijeke Drave na području Grada Belišća, gdje je bio prioritet osiguranja objekta vodocrpilišta jer je prijetio ulaz vode iz rijeke Drave u slučaju kritične granice vodostaja.

U tom slučaju operativni članovi DVD-a Belišće postavili su motorne pumpe većeg kapaciteta iznad „Bunara“, a djelatnici Hidrobela i DS Smitha izradili su zečji nasip za sprečavanje nekontroliranog ulaska vode u objekt. Na poplavnom području Citadele i vikend naselja na desnoj obali rijeke Drave korisnicima je pružena logistička pomoć u vrećama s pijeskom, s obzirom da je navedeni prostor neobranjiv.

Na području Donjeg Miholjca 10.8.2023. godine bile su aktivirane dodatne vatrogasne operativne snage na punjenju vreća s pijeskom i postavljanju na nasipu Hobođ-Zbara, s obzirom na opasnost propuštanja nasipa. Na zapovijed Županijskog vatrogasnog zapovjednika bili su uzbunjeni operativni članovi DVD-a Veliškovci (3 člana) i DVD-a Gat (5 članova) koji su s kombijem DVD-a Belišće bili dio skupine na ojačanju nasipa. U pojačavanje nasipa na rijeci Dravi kod Donjeg Miholjca angažirano je 200 osoba te ugrađeno 20 tisuća vreća s pijeskom zbog saniranja procjednih voda.

Dana 12.8.2023. godine angažirane su posebne operativne snage na postavljanju zečjih nasipa kod naselja Satnica (kod mosta preko Karašice kod Satničkog ribnjaka), na kojem je bilo angažirano 200 pripadnika Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije te 40 članova postrojbi opće namjene civilne zaštite iz mjesta Magadenovac, Petrijevci, Valpovo i Belišće.

Radilo se na saniranju procjeđivanja i sprječavanja prelijevanja krune nasipa, gdje su s područja Vatrogasne zajednice grada Belišće sudjelovala 4 člana DVD-a Belišće, 2 člana DVD-a Bistrinci, 5 članova DVD-a Bocanjevci, 2 člana DVD-a Vinogradci i 3 člana DVD-a Veliškovci, ukupno 16 operativnih vatrogasaca. Za potrebe osiguravanja dovoljne količine vreća s pijeskom, ponovno u večernjim satima, uzbunjeni su članovi DVD-a s područja VZG Belišće, gdje je 5 članova DVD-a Veliškovci i 2 člana DVD-a Vinogradci bilo upućeno na bent kod „Bakange“ preko rijeke Drave kod Belišća na punjenje vreća s pijeskom.

Ovom prilikom se zahvaljujem svim vatrogascima na izuzetno napornoj intervenciji na kojima su bili angažirani na obrani od poplava, gdje su vreće s pijeskom prošle kroz vrijedne ruke i trud, opterećeni i umorni spriječile katastrofu koja je mogla eskalirati, no duh koji ste ugradili u nasip ostat će zapamćen, stoji u poruci Županijskog vatrogasnog zapovjednika Zorana Pakšeca.

 

 

0 0 glasovi
Ocijenite članak
Pretplatite se
Obavijesti me
guest

0 Komentari
Povratne informacije usred teksta
Pogledaj sve komentare