Vatrogasci u Tijelovskoj procesiji

1 minuta/e za čitanje
Vatrogasna zajednica grada Belišće
Vatrogasna zajednica grada Belišće
Vatrogasci u Tijelovskoj procesiji
Loading
/

Ove 2024. godine po šesti puta, u četvrtak, 30. lipnja, Tijelovska procesija u Belišću krenula je nakon jutarnje mise i obuhvatila je tri postaje – u Parku hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, kod zgrade gradske uprave te u župnom dvorištu.

Ispred Tijelovske procesije po tradiciji hodaju djevojčice koje put posipaju ružinim laticama, prije nego onuda prođe svećenik, noseći Presveti Oltarski Sakrament. I ove su godine baldahin (nebo) nad Presvetim nosili belišćanski vatrogasci, a za njima su pjevajući i moleći išle sve generacije vjernika. Treba reći i da je svaku od tri sjenice uredila po jedna grupa vjernika iz Belišća, Bistrinaca i Kitišanaca, a procesiju je predvodio župnik fra Marko Neretljak.

Također, nešto kasnije Tijelovsku procesiju u Veliškovcima predvodio je župnik Danijel Tigandžin, hodajući sa svojim pukom ulicom Kralja Tomislava gdje su bile postavljene tri sjenice koje su pojedinačno ukrasili vjernici Veliškovaca, Gata i Tiborjanaca. Ujedno učešće u procesiji i noseći baldahin imali su zajednički vatrogasci DVD-a Veliškovaca, Gata i Tiborjanaca.

Tijelovska procesija započinje nakon mise tako što svećenik, u bijelom plaštu, najprije stavi Sakrament u pokaznicu, okadi ga zaogrnut velumom (posebnim ukrašenim platnom),  uzme monstrancu (pokaznicu, odnosno liturgijski predmet u koji se stavlja i svečano štuje hostija) te krene prema narodu pod baldahin. Procesija zatim pjevajući euharistijske ili druge pjesme ide prema svakoj od postaja, kod kojih slijedi prigodna Služba riječi.

 

 

 

 

0 0 glasovi
Ocijenite članak
Pretplatite se
Obavijesti me
guest

0 Komentari
Povratne informacije usred teksta
Pogledaj sve komentare