Proslava Dana hrvatskih branitelja grada Belišća

4 minuta/e za čitanje

Grad Belišće, želeći odati dužno poštovanje prema hrvatskim braniteljima koji su dali najveći doprinos u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske i njihovim obiteljima, organizirao je poseban program obilježava Dana hrvatskih branitelja grada Belišća zajedno s proslavom 30. svibnja, Danom državnosti Republike Hrvatske.

Program je započeo 28. svibnja 2022. godine u jutarnjim satima okupljanjem ispred belišćanske gradske uprave odakle su branitelji u mimohodu ulicama Vijenac dr. Franje Tuđmana, Vijenac S.H. Gutmanna, Željezničkom, A.G. Matoša i Starovalpovački put krenuli prema Spomen-križu žrtvama poginulih u Domovinskom ratu na Gradskom groblju u Belišću.

Predstavnici Grada Belišća, predvođeni zamjenicom gradonačelnika Ljerkom Vučković i predsjednikom Gradskog vijeća grada Belišća Domagojem Varžićem, položili su vijenac i upalili svijeće za sve koji su se žrtvovali za neovisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Pijetet i poštovanje iskazali su i predstavnici Grada Valpova na čelu s gradonačelnikom Matkom Šutalom, Grada Belog Manastira, članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, branitelji, predstavnici belišćanskih braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata te susjednih gradova i općina (Osijeka, Bilja, Baranjskog Petrovog Sela, Valpova, Darde, Donjeg Miholjca), pripadnici 107. brigade Hrvatske vojske, predstavnici Policijske postaje Belišće sa zamjenikom načelnika Nikolom Pepićem, udruga umirovljenika unutarnjih poslova i Vatrogasna zajednica grada Belišće s zapovjednikom Dubravkom Čovčićem.

Molitvu za poginule branitelje predvodio je fra Marko Neretljak, župnik Župe svetog Josipa Radnika, a himnu Republike Hrvatske i prigodnu domoljubnu pjesmu izvela je Valentina Pavlović.

Nakon odavanja počasti kod Spomen-križa, u belišćanskoj župnoj crkvi fra Marko Neretljak vodio je svetu misu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje Grada Belišća.

Prigodno druženje branitelja, njihovih obitelji i građana nastavljeno je na gradskom bazenu uz zajednički ručak, za koji se pobrinula Udruga Kotličari, i program na početku kojega se prigodnim riječima okupljenima obratio predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Domagoj Varžić.

Program na bazenu obogaćen je prezentacijom rada i opreme Odjela za prevenciju Policijske uprave OBŽ-a, Policijske postaje Belišće, Područnog ureda civilne zaštite Osijek, Vatrogasne zajednice grada Belišća – središnje vatrogasne postrojbe DVD Belišće, Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Osijek, Gradskog društva Crvenog Križa Valpovo te Radio kluba „Belišće“.

Valja podsjetiti da je ovaj važan dan za Grad Belišće i njegove branitelje ustanovljen početkom 2016. godine kada je na prijedlog Odbora za branitelje i stradalnike Domovinskog rata Gradsko vijeće Belišća jednoglasno donijelo odluku da će se na području Belišća Dan hrvatskih branitelja obilježavati 30. svibnja svake godine. Taj dan izabran je prije svega u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine, koji je hrvatski narod u domovini i u svijetu prihvatio kao prvi Dan hrvatske državnosti, ali i kao dan kada je u Hrvatskoj nakon 45 godina prestala komunistička vladavina, uspostavljena demokracija i počeo proces osamostaljenja Republike Hrvatske. Na simboličkoj razini 30. svibnja 1990. inauguriran je i kao “rođenje nove Hrvatske” zbog čega su ga kao svoj dan izabrali i branitelji Grada Belišća koji se tada prisjećaju nekih od najtežih i najslavnijih dana iz hrvatske povijesti.

Ovom prigodom predsjednik Gradskog vijeća Belišća Domagoj Varžić rekao je kako je ovo dan za prisjećanje na slavne i lijepe dane i uspostavu prvog višestranačkog Hrvatskog Sabora u 20. stoljeću, nakon koje je nažalost uslijedila agresija na Republiku Hrvatsku.

Zlatko Rogač, predsjednik UHDDR-a Grada Belišća i predsjednik Povjerenstva za hrvatske branitelje i stradalnike Grada Belišća, podsjetio je da je priča o obilježavanju ovog dana na razini Grada Belišća započela s nakanom da se ne zaborave žrtve koje su utkane u stvaranje hrvatske države. Ovo je prilika da se stariji prisjete svojih slavnih ratnih dana, ali i da mlađi doznaju nešto više o tim vremenima u kojima je Belišće zabilježilo 41 poginulih i 250 ranjenih.

VZG Belišće sa svojim predstavnicima iz 7 članica DVD-a obilježilo  je ovaj značajan događaj, s obzirom da su i vatrogasci kroz razne svoje aktivnosti bili sudionici tog vremena.

 

 

Učitavanje Facebook komentara...

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.