Mladi vatrogasci u Vukovaru

2 minuta/e za čitanje

U sklopu projekta udruge HVIDR-a Belišće o promicanju vrijednosti Domovinskog rata koji sufinancira Ministarstvo hrvatskih branitelja, a u sklopu obilježavanja 26. obljetnice od pada Grada heroja, mladi vatrogasci sa područja Vatrogasne zajednice grada Belišća u subotu, 25. studenog 2017. godine, u suradnji sa Udrugom HVIDR-a Belišće, bili su u posjetu Gradu Vukovaru.

Preko 70 članova vatrogasne mladeži, njihovi voditelji kao i članovi vatrogasnih društava iz Belišća, Bocanjevaca, Bistrinaca, Veliškovaca i Gata imali su priliku upoznati se sa Vukovarskom tragedijom, ali i sa hrabrošću i žrtvom hrvatskih branitelja i brojnih građana koji su u vrijeme Domovinskog rata proveli teške trenutke u Vukovaru.

Prvi dolazak bio je u bolnici grada Vukovara gdje su vatrogasci uz pratnju stručnog vodiča imali priliku upoznati se sa uvjetima u kojima su za vrijeme ratnih stradanja u Vukovaru radili medicinski djelatnici, a što je na mnoge prisutne ostavilo duboke dojmove.

Nakon obilaska bolnice, posjetili su Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar gdje su na veliku čast i ponos imali priliku obići centar sa bojnikom Hrvatske vojske koji je do posljednjih dana sudjelovao u povijesnoj bitci za Vukovar gdje je uz izloženu vojnu opremu iznio i dio svojih sjećanja iz doba Domovinskog rata. Tom prilikom upoznao je sve prisutne o najvećoj bitci za Vukovar kao najvećoj bitci Domovinskog rata koja je okrenula smjer vojnih, a kasnije i političkih zbivanja u korist Republike Hrvatske.

Po odlasku iz Memorijalnog centra uputili su se na Spomen dom i masovnu grobnicu Ovčara gdje su kod spomen obilježja u tišini i molitvi zapalili svijeće za  sve nedužno stradale. Po povratku sa Ovčare posjetili su i Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata gdje su se uz pomoć stručnog vodiča upoznali sa njegovim iznimnim značajem. Tom prigodom posjetili su i središnji križ na ušću Vuke u Dunav u središtu grada Vukovara gdje su odali počast svim poginulim braniteljima za slobodu Hrvatske.

Na kraju posjeta pri izlasku iz Vukovara na Trpinjskoj cesti zaustavili su se kod Spomen doma hrvatskih branitelja u Borovu naselju koje je sagrađeno na mjestu nekadašnje pošte, a u kojoj je 1991. godine bilo zapovjedništvo tog dijela grada i kojoj je zapovijedao junak grada Vukovara Blago Zadro, čija je bista podignuta ispred ulaza u Spomen dom.

Povratak u Belišće uslijedio je u kasnim poslijepodnevnim satima sa kojeg su se svi sudionici ovog posjeta vratili sa nezaboravnim dojmovima, a ovim putem velika zahvala i udruzi HVIDR-a iz Belišća na trudu i angažmanu u organizaciji posjeta, sa željom za nastavkom zajedničke suradnje u budućem razdoblju s ciljem da se ne zaboravi.

 

 

Učitavanje Facebook komentara...


Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.