Dvodnevna radionica „Spašavanje u prometu 2023.“

2 minuta/e za čitanje
Vatrogasna zajednica grada Belišće
Vatrogasna zajednica grada Belišće
Dvodnevna radionica „Spašavanje u prometu 2023.“
/

Dana 23. i 24. listopada 2023. godine na radionicama na skladišno-obučnom kompleksu na Jamadolu sudjelovalo je 18 ekipa iz cijele Hrvatske i jedna ekipa iz Tuzle s ukupno 200 ljudi, a među sudionicima bili su operativni članovi s područja Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, od kojih dva pripadnika DVD-a Belišće Marina Crnoja i Željko Čakalić.

Radionica spašavanja u prometu održava se u kontinuitetu od 2018. godine. Radionica je nastala na ideji da se spašavanje u prometu kao dio vatrogasne djelatnosti komunicira na razini cijele Hrvatske. Svi okupljeni timovi, osim što prolaze kroz razne radionice, međusobno komuniciraju i prenose jedni drugima znanja i iskustva koja su stekli tijekom spašavanja u prometu.

Tema radnih točaka je strategija spašavanja u prometu:

1. Spašavanje unesrećenih iz autobusa – JVP Split – Stabilizacija vozila pomoću sidrišta, hidrauličkih cilindara, podizanje vizira zračnim jastucima kako bi se oslobodila ozlijeđena osoba, rezanje, uklanjanje sjedala nova tehnika;

2. Strategija prilikom spašavanja u prometu – JVP Karlovac – rad na siguran način te pravljenje pristupa djelatniku HMP u vozilo, stabilizacija vozila, pronalaženje najbržeg i najsigurnijeg pristupa ozlijeđenim osobama u vozilu;

3. Stabilizacija i podizanje nestabilnih tereta – JVP Varaždin – došlo je do nesreće s vozilom za prijevoz trupaca te rasipanje trupaca i ozljede dvije osobe, stabilizacija vozila i tereta, podizanje tereta na siguran način za spasioce i ozlijeđene osobe, izvlačenje ozlijeđenih osoba na siguran način;

4. Oprema tehničkog vatrogasnog vozila – JVP Slavonski Brod – upoznavanje s opremom iz tehničkih vozila koja se inače ne koristi ili se koristi slabije.

Konkretne radionice koje su pripremili neke su specifične situacije gdje se htjelo vidjeti kako bi neka postrojba riješila neku specifičnu situaciju, gdje najviše naučimo jedni od drugih.

Kod spašavanja u prometu vrlo je bitna suradnja svih žurnih službi. Upravo na tom tragu na ovakvim vatrogasnim radionicama bude prisutan i jedan pripadnik Zavoda za hitnu medicinu.

Ciljevi radionice su razmjena znanja i iskustva u spašavanju u prometu među polaznicima i instruktorima te stvaranje podloge za izradu Standardnih operativnih postupaka na ovakvim tipovima intervencija.

Izvršni organizatori radionica su Vatrogasna zajednica Karlovačke županije, Javna vatrogasna postrojba grada Karlovca, Javna vatrogasna postrojba grada Splita, Javna vatrogasna postrojba Slavonski Brod i Javna vatrogasna postrojba grada Varaždina, a pokrovitelj Karlovačka županija.

 

 

0 0 glasovi
Ocijenite članak
Pretplatite se
Obavijesti me
guest

0 Komentari
Povratne informacije usred teksta
Pogledaj sve komentare