Član DVD-a Belišće u posjetu vatrogascima Seville u Španjolskoj

2 minuta/e za čitanje

Tijekom stručne prakse u sklopu školske nastave u Sevilli, u trajanju od dva tjedna, u trenucima slobodnog vremena izdvojio sam par sati na odlazak do vatrogasne postaje.

Prošetao sam do najbliže vatrogasne postaje koju sam mogao naći na karti te se obratio osoblju. Osoba kojoj sam se obratio bio je vatrogasni mehaničar koji nije znao engleski, pa je sporazumijevanje išlo malo teže, ali uz pomoć Google prevoditelja uspjeli smo se sporazumjeti. Predstavio sam mu se kao dobrovoljni vatrogasac iz Hrvatske iz Belišća, nakon čega je bio vrlo ljubazan i gostoljubiv te mi ponudio da razgledam vatrogasnu postaju. 

U razgledavanju postaje dok sam razgovarao s kolegom vatrogascem iz Seville saznao sam podatak da je postaja u kojoj se nalazim centralna postaja i da je u krugu grada još pet drugih postaja. Pokazao mi je dio njihove vatrogasne opreme, vozila i alata. Specifično mi je upalo u oko to da se na intervencijskim odijelima, odnosno jaknama, nalaze radioveze za svakog vatrogasca pojedinačno. Vozila su bila sva novija i lijepo održavana. Pošto je to bila centralna postaja, na parkirnim mjestima i ispred zgrade se nalazilo pregršt navalnih vozila, zapovjednih vozila, terenskih vozila, vozila hitne pomoći za vatrogasce te vozila za specijalne namjene (za ronioce, pse tragače, čamac…). Također sam saznao podatak da vatrogasci u Sevilli imaju obavezno spavanje nakon ručka, a buđenje se provodi vatrogasnom sirenom nakon čega vatrogasci ustaju i odlaze u teretanu koja se nalazi preko puta njihovih spavaonica. U oko mi je upalo to da Španjolski vatrogasci imaju žuta rotacijska svjetla (samo policija kod njih smije imati plava rotacijska svjetla).

Bilo je lijepo razgledati i čuti kako rade vatrogasci iz druge države. Nakon obilaska zahvalio sam se kolegi vatrogascu, pokazao mu slike naših vozila i opreme te pozdravio njihove vatrogasce u ime DVD-a Belišće. Nakon toga smo se rukovali i razišli.

Hvala Luki Ledinšćaku, aktivnom članu DVD-a Belišće, na njegovim utiscima.

 

 

Učitavanje Facebook komentara...


Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.