Vatrogasni pomladak i mladež DVD-a Belišće u Vukovaru

2 minuta/e za čitanje

U sklopu promicanja vrijednosti Domovinskog rata i obilježavanja 31. obljetnice od pada Grada heroja, vatrogasni pomladak i mladež i članovi DVD-a Belišće s obitelji u subotu, 26. studenog 2022. godine, pod vodstvom Slavka Milekića – predsjednika DVD-a Belišće i Željka Čakalića – voditelja vatrogasnog pomlatka i mladeži, bili su u posjetu gradu Vukovaru.

Preko 36 članova vatrogasnog pomlatka i mladeži, njihovi voditelji kao i ostali članovi vatrogasnog društva Belišće s obitelji, imali su priliku upoznati se s Vukovarskom tragedijom, ali i s hrabrošću i žrtvom hrvatskih branitelja i brojnih građana koji su u vrijeme Domovinskog rata proveli teške trenutke u Vukovaru.

Prvi dolazak bio je u Bolnicu Grada Vukovara gdje su vatrogasci uz pratnju stručnog vodiča imali priliku upoznati se s uvjetima u kojima su za vrijeme ratnih stradanja u Vukovaru radili medicinski djelatnici, a što je na mnoge prisutne ostavilo duboke dojmove.

Nakon obilaska bolnice posjetili su Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar gdje su na veliku čast i ponos imali priliku obići centar sa bojnikom Hrvatske vojske, gdje je uz izloženu vojnu opremu iznio i dio svojih sjećanja iz doba Domovinskog rata. Tom prilikom upoznao je sve prisutne o najvećoj bitci za Vukovar kao najvećoj bitci Domovinskog rata koja je okrenula smjer vojnih, a kasnije i političkih zbivanja u korist Republike Hrvatske.

Po odlasku iz Memorijalnog centra uputili su se na Spomen dom i masovnu grobnicu Ovčara, gdje su kod spomen obilježja u tišini i molitvi zapalili svijeće za sve nedužno stradale. Po povratku sa Ovčare posjetili su i Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata.

Također je obavljen posjet stradalom Vodotornju u Vukovaru, gdje je ostao predivan pogled na grad Vukovar.

Na kraju posjeta pri izlasku iz Vukovara na Trpinjskoj cesti zaustavili su se kod Spomen doma hrvatskih branitelja u Borovu naselju, u kojem je 1991. godine bilo zapovjedništvo tog dijela grada i kojim je zapovijedao junak grada Vukovara Blago Zadro, čija je bista podignuta ispred ulaza u Spomen dom.

Povratak u Belišće uslijedio je u poslijepodnevnim satima, s kojeg su se svi sudionici ovog posjeta vratili s nezaboravnim dojmovima.

Zapovjednik
DVD Belišće
Dubravko Čovčić

 

 

0 0 glasovi
Ocijenite članak
Pretplatite se
Obavijesti me
guest

0 Komentari
Povratne informacije usred teksta
Pogledaj sve komentare