Skladišno-obučni kompleks Jamadol u Karlovcu centar je obuke vatrogasaca u području prometne sigurnosti

2 minuta/e za čitanje

Dana 8. i 9. studenog 2022. godine u Karlovcu održano je dvodnevno osposobljavanje u okviru međunarodnog projekta „Vatrogasci u podizanju pripravnosti i svijesti u području prometne sigurnosti“.

Ovo je treće po redu osposobljavanje vatrogasnih instruktora na temu spašavanja u prometnim nesrećama, a u sklopu projekta čiji su partneri Hrvatska vatrogasna zajednica i CTIF Norway. U osposobljavanju sudjeluju vatrogasci iz cijele RH, kao i predstavnici županijskih zavoda za hitnu medicinu, te po 3 vatrogasna instruktora iz Norveške i Slovenije.

Kako je kazao glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, na osposobljavanje su pozvane sve vatrogasne zajednice, te će tijekom dva dana obuke ovdje biti vatrogasci iz cijele Hrvatske.
Razmjena iskustava vrlo je bitna, osobito u teškim prometnim nezgodama kojima nažalost svakodnevno svjedočimo. Upravo u ovakvim nesrećama, u suradnji s hitnom medicinskom pomoći, vatrogasci sudjeluju u rješavanju različitih problema. Ova će radionica doprinijeti još boljem funkcioniranju i radu vatrogastva kojem su veliki izazovi razvoj tehnologija u prometu i razvoj novih vozila“, kazao je Tucaković. Podsjetio je i kako su vatrogasci prošli tjedan imali edukaciju za postupanje kod potencijalnih incidenata s baterijama na vozilima, a u organizaciji Rimac Grupe. „Svaka prometna nezgoda je različita i svaka je novi izazov za vatrogasce. Brojne su opasnosti s kojima se vatrogasci kod ovakvih intervencija susreću stoga je važno da se s njima upoznaju, a kako bi što brže spasili unesrećenog“.

Zapovjednik Karlovačke županije Goran Franković zahvalio je kolegama iz Slovenije i Norveške koji pomažu u unaprjeđenju znanja hrvatskih vatrogasaca. Dodao je i kako je za svakog spasitelja najbolje da uči iz iskustava drugih te kako vjeruje da će, kroz četiri scenarija s kojima će se vatrogasci ovdje susresti, hrvatski vatrogasci svoje znanje dignuti na viši nivo.

Početku obuke prisustvovala je i zamjenica županice Karlovačke županije dr. sc. Vesna Hajsan Dolinar koja je izrazila zadovoljstvo što se ovakva obuka provodi upravo na području ove županije. „Ponosni smo na rad vatrogasaca i vjerujemo kako će ovakve obuke pomoći u operativnoj spremnosti vatrogasaca. Svakodnevno svjedočimo brojnim opasnim situacijama, a vatrogasci su upravo ti na koje se uvijek možemo osloniti”, kazala je Hajsan Dolinar.

Iz VATROGASNE ZAJEDNICE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE na osposobljavanju su sudjelovali: Ivan Klemen – DVD Đakovo, Luka Vuksanić, Domagoj Valdin – DVD Valpovo, Goran Kerovec – JVP Beli Manastir i Željko Čakalić – DVD Belišće.

Navedena radionica zasigurno je pružila neke nove informacije i obogatila naše spoznaje s novim iskustvima i informacijama kojih je bilo napretek.

 

 

 

0 0 glasovi
Ocijenite članak
Pretplatite se
Obavijesti me
guest

0 Komentari
Povratne informacije usred teksta
Pogledaj sve komentare