Prezentacija pružanja prve pomoći

1 minuta/e za čitanje
Vatrogasna zajednica grada Belišće
Vatrogasna zajednica grada Belišće
Prezentacija pružanja prve pomoći
Loading
/

U sklopu redovne mjesečne vježbe operativnih članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Belišće, 4. prosinca 2023. godine u prostoru vatrogasnog doma Belišće održana je prezentacija pružanja prve pomoći od strane volontera Gradskog društva Crvenog križa Valpovo.

Uz okupljene članove DVD-a Belišće na prezentaciji su nazočili članovi DVD-a Bistrinci i Veliškovci, gdje su volonterke Paula Cvenić i Dora Šefler prezentirale potrebne radnje kod pružanja prve pomoći unesrećenome. S obzirom da se vatrogasci susreću sa situacijama gdje su prvi kontakt s unesrećenom osobom, nužno je poznavati postupke i radnje koje se smiju i moraju učiniti kako bi pomogli osobi do dolaska medicinskog osoblja.

Prikazane su radnje i postupci kod osoba u nesvijesti, krvarenja, opeklina, stanja šoka, reanimacije kod odraslih osoba odnosno male djece. Također je prikazan rad s AED-om (automatski eksterni defibrilator) koji je maleni, prijenosni uređaj, jednostavne primjene, sa zadaćom isporuke električne struje osobama koji imaju srčani zastoj uslijed poremećaja ritma (ventrikularna fibrilacija ili ventrikularna tahikardija bez prisutnog pulsa). Osim toga, uređaj korisniku daje glasovne i tekstualne upute osnovnih postupaka održavanja života. Uređaj sa 100% sigurnošću vrši analizu ritma i preporučuje ili ne preporučuje defibrilaciju te korisnika vodi kroz cijeli postupak oživljavanja.

Prisutni članovi postavili su mnoga pitanja i sudjelovali su u praktičnom dijelu prezentacije, što pokazuje želju za obnovom znanja i dopunom novim pristupima u pružanju pomoći.

Ovom prilikom zahvaljujemo se Gradskom društvu Crvenog križa Valpovo i volonterkama Pauli i Dori na uspješnoj prezentaciji i druženju s članovima vatrogasnih postrojbi s područja VZG Belišće.

 

 

0 0 glasovi
Ocijenite članak
Pretplatite se
Obavijesti me
guest

0 Komentari
Povratne informacije usred teksta
Pogledaj sve komentare