Preminuo Mato Fizir, dugogodišnji predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Belišće

2 minuta/e za čitanje

Mato Fizir preminuo je 5. studenog 2020. godine u 91. godini.

Gospodin Mato Fizir rođen je 13.02.1929. godine u Velikom Rastovcu.

Preuzimanjem dužnosti predsjednika DVD-a u Gatu 1982. godine koordinira i inicira cjelokupnu aktivnost društva. Obnavlja vatrogasna odjeljenja, osniva odjeljenja mladeži i odjeljenja članova “A” i “B”. Svojim nastojanjem i ustrajnošću postiže prve rezultate 1987. god. sa ženskom ekipom osvajanjem prvog mjesta na općinskom natjecanju.

Pronalazi sponzore i dovršava započetu gradnju spremišta za vatrogasnu opremu. Inicijator je i organizator izgradnje vatrogasnog doma u Gatu. Prije agresije na našu domovinu, DVD dobiva stare zgrade od mjesne zajednice, gdje je gosp. Mato Fizir doprinio dobivanju rušenja zgrade, materijala, cigle, crijepa i dijela građe za gradnju doma. Gradnja je započeta, ali za kratko vrijeme odgođena radi ratnih opasnosti. Prestankom opasnosti od rata, pronalazi sponzore i organizira nastavak gradnje. Dom je dovršen i useljiv 1995. godine. Sve što je radio bilo je dobrovoljno.

Zajednički s tadašnjim predsjednikom DVD-a uključuje se u nabavku vatrogasnog navalnog vozila. Iste godine, 1995. god., vozilo je dobiveno iz donacije iz Njemačke.

Aktivno i požrtvovno djeluje u Vatrogasnom savezu Valpovu čiji je član od 1984. do 1993. godine.

Osnivač je Vatrogasnog saveza općine Belišće 1993. godine, čiji je član Predsjedništva u kojem aktivno djeluje, a 1994. godine izabran je za Predsjednika Vatrogasnog saveza općine Belišće koji kasnije dobiva naziv Vatrogasna zajednica grada Belišće.

Svojom funkcijom u VZG Belišće veoma mnogo doprinosi napretku vatrogastva na području grada Belišća i suradnji s čelnicima lokalne samouprave i uprave. Njegovim načinom vođenja vatrogasne zajednice i postignuti rezultati su vidljivi, što rezultira dobivanjem plakete “Grb grada Belišće”, a što predstavlja veliki doprinos priznanju rada vatrogastva u njegovoj zajednici, gradu Belišću.

Kao član predsjedništva VZO-BŽ aktivno sudjeluje u radu i kreiranju razvoja i napretka vatrogastva na našem području.

Kao član Nadzornog odbora HVZ aktivno radi u vatrogasnoj organizaciji na državnoj razini, gdje je priznat kao vrijedan i marljiv vatrogasac.

Za svoj dobrovoljni i humani rad odlikovan je brojnim priznanjima: Zlatna plaketa za posebne zasluge (1984), srebrna vatrogasna zvijezda (1987), zlatna vatrogasna medalja (1994). Posebno treba istaknuti spomenicu za 70 godina rada u dobrovoljnom vatrogastvu (član je DVD Gat od 1945. godine), te odlikovanje za posebne zasluge koje je dobio pred kraj svoje vatrogasne karijere 1999. godine.

Sve naprijed navedeno o gosp. Mati Fiziru je potkrijepljeno najvišim vatrogasnim priznanjem, kada je 2006. godine odlikovan “Plaketa s poveljom Mirka Kolarić”.

Sahrana cijenjenog gospodina Mate Fizira biti će 14. studenog 2020. godine na mjesnom groblju u Gatu.

 

Učitavanje Facebook komentara...

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.