Posjet predškolske djece dječjeg vrtića „Maslačak“ DVD-u Belišće

2 minuta/e za čitanje

U sklopu organizacije i provedbe Kraćeg programa predškole koji se provodi u ustanovi Dječjeg vrtića „Maslačak“ u Belišću, 11. travnja 2022. godine u popodnevnim satima grupa od 18 djece predškolskog uzrasta s voditeljicom Doris Vranić i ravnateljem Dječjeg vrtića „Maslačak“ g. Zdenkom Glasovac posjetili su Dobrovoljno vatrogasno društvo Belišće.

U sklopu posjeta DVD-u Belišće prezentiran je program sljedećeg sadržaja:

  • Prezentacija „Plamenka“
  • Obilazak vatrogasnog spremišta i prikaz vatrogasne opreme
  • Rad sa navalnim vatrogasnim vozilom (vrsta vodenih mlazova i korištenje sirena)
  • Prikaz gašenja zapaljive tekućine s protupožarnim aparatom
  • Praktičan rad djece u rušenju meta s brentačom na vodu

Prikazan je film „Plamenko“ i razgovorom s djecom upozoreni su na nesreće koje se mogu dogoditi prilikom rukovanja stvarima koje djeca ne smiju koristiti. Nakon toga djeca su upoznata s prostorom u kojem rade vatrogasci, od operativnog centra do vatrogasnih garaža, s vatrogasnom tehnikom i opremom. Posebno je skrenuta pažnja na osobnu zaštitnu opremu svakog vatrogasca koju koristi na vatrogasnim intervencijama (zaštitno intervencijsko odijelo, zaštitna kaciga, čizme, rukavice, intervencijski opasač i aparat za zaštitu dišnih organa).

Potom na pisti ispred garaža upoznati su sa opremom u vozilu i kako se sa njom rukuje. Također su imali mogućnost i osobno – uz pomoć člana DVD Belišće – isprobati rukovanje mlaznicom s punim i raspršenim mlazom. Radi raspoznavanja upoznati su sa zvučnom i svjetlosnom signalizacijom na samom vozilu.

Voditelji djece Čakalić Željko i Rittgasser Martin uz asistenciju članova djece DVD Belišće, Jakova Čakalić, Klare Čakalić, Vanje Konstantinović i Ene Anočić pokazali su djeci kako se izvodi vježba za djecu, a također su djeca sudjelovala u gađanju i rušenju mete vodom iz brentače.

Kao realna situacija prikazana je gašenje zapaljive tekućine prahom korištenjem S-6 aparata od strane operativnih vatrogasaca Željka Čakalića i Martina Rittgassera.

Ravnatelj Dječjeg vrtića „Maslačak“ izrazio je zadovoljstvo dočekom i prezentacijom koja je bila pripremljena, te se zahvalio na gostoprimstvu i izrazio želju da se sa takvim aktivnostima nastavi i ubuduće.

Bila je to prilika nastaviti edukativnu suradnju polaznika vrtićkih skupina i članova vatrogasne postrojbe DVD-a Belišće (Ivan Vincetić i Marko Ivić) na tragu podizanja opće i osobne kulture sigurnosti, kao i promocije poziva vatrogasca.

Ovim putem se zahvaljujemo ravnatelju ustanove Dječjeg vrtića „Maslačak“ na odličnoj suradnji u promicanju vatrogasne kulture.

 

 

Učitavanje Facebook komentara...

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)