Članovi DVD-a Belišće u vježbi “Kopački rit 2017.”

1 minuta/e za čitanje

U organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova, Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije i Hrvatskog Crvenog križa, na graničnom području Parka prirode Kopački rit 17. i 18. svibnja 2017. održana je državna vatrogasna vježba “KOPAČKI RIT 2017“.

Scenarij vježbe temeljio se na sudaru dvaju osobnih vozila i nastajanju požara zapadno od mjesta Kopačevo, koji se širio prema parku prirode nošen sjeverozapadnim vjetrom.

Cilj vježbe bila je provjera koordinacije upravljanja vatrogasnim snagama različitih razina vatrogasnih postrojbi temeljem postojećih sporazuma i standardnih operativnih postupaka, te provjera planova uzbunjivanja. Također, jedan od glavnih ciljeva bila je uspostava jedinstvenog sustava zapovijedanja kroz zajedničko zapovjedništvo te uvježbavanje zapovjednog kadra u vođenju složene intervencije gašenja požara te traganja i spašavanja, kao i koordinacija s drugim službama (policija, MORH, Hitna medicinska pomoć i dr.). Kroz vježbu je bilo potrebno uspostaviti sustav komunikacije između svih sudionika vježbe što predstavlja posebni izazov zbog različitih sustava komunikacije različitih službi (MORH, MUP i dr.)

U vježbi je sudjelovalo oko 100 pripadnika intervencijskih vatrogasnih postrojbi iz Osijeka, Našica, Belog Manastira, Vinkovaca, Vukovara i Iloka, te pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Bilja, Osijeka, Đakova i Belišća. Uz to, sudjelovale su i zračne snage MORH-a: protupožarni zrakoplov AirTractor AT 802F i helikopter koji je izvršio izbacivanje vode i desantiranje interventnih vatrogasaca.

 

 

Učitavanje Facebook komentara...

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.