Vježba “Sigurnost 22.”

5 minuta/e za čitanje

Dana 10. lipnja 2022. godine je na području 6 hrvatskih županija održan terenski dio velike međuresorne vježbe SIGURNOST 22. Vježbu su na području Divulja pratili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova Damir Trut, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike admiral Robert Hranj, zapovjednik zapovjednog oružanog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Ivan Turkalj, glavni državni inspektor Andrija Mikulić, ravnateljica Ravnateljstva za robne zalihe Anja Bagarić, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, predstavnik Gasilske zveze Slovenije Gašper Janežić te predsjednici i zapovjednici vatrogasnih zajednica županija i Grada Zagreba, na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem.

Uzvanike je ispred prostorija Interventne vatrogasne postrojbe Divulje dočekalo postrojeno 60 vatrogasaca Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Nakon što je premijeru Plenkoviću prijavak podnio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, svi okupljeni su se uputili prema dvorani u kojoj su na ekranima i putem prezentacije pratili događanja na izdvojenim lokacijama.

Vježba na području 6 županija

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković ukratko je okupljene upoznao s događanjima na pojedinim točkama na kojima se izvodila vježba, a ove je godine fokus vježbe stavljen na kontinentalne županije u kojima šumski požari sve češće predstavljaju problem. Šumski požar je simuliran u Varaždinskoj, Zagrebačkoj i Primorsko-goranskoj dok je u Karlovačkoj županiji simulirana velika prometna nesreća, a u Osječko-baranjskoj županiji prikazani su načini saniranja posljedica velikog nevremena i poplave. Svi podaci su se slijevali u Operativno vatrogasno zapovjedništvo odakle su koordinirane akcije sa snagama na terenu. U vježbu je uključeno ukupno 15 subjekata, 297 vatrogasaca i 53 postrojbe.
Zapovjednik Tucaković je izvijestio nazočne o tijeku priprema i izvršenja Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2022. godini, a u kojemu sudjeluje 48 subjekata. Koristim priliku zahvaliti predsjedniku Plenkoviću kao i cjelokupnoj Vladi koja je učinila sve da hrvatsko vatrogastvo ide velikim korakom prema naprijed – kazao je zapovjednik Tucaković. Na kraju se zahvalio i svim sudionicima sustava zaštite od požara, od lokalne i regionalne vlasti do svih službi u sustavu te ih pozvao da svi zajedno doprinesemo da do požara ne dođe jer sigurna Hrvatska znači i siguran turizam.

Plenković: Vlada je uz hrvatske vatrogasce

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je da ova vježba pokazuje visoki stupanj funkcionalnosti sustava domovinske sigurnosti i ukupne kvalitete pripreme i prevencije za protupožarnu sezonu. Prvi i glavni element koji želim naglasiti je da vam zahvalim na svemu što činite za Hrvatsku, a 126.000 pripadnika vatrogasnih postrojbi kazuje koliko je vatrogastvo snažno, važno i bitno za  hrvatsko društvo. Vatrogastvo ima bitnu ulogu na lokalnoj, regionalnoj, državnoj, a i međunarodnoj razini – rekao je predsjednik Vlade Plenković. Dodao je kako je koordinacija sustava domovinske sigurnosti značajno povezala sve aktere na jedan korisniji način što se osjeti i kroz ovakve međuresorne vježbe i zajedničko djelovanje. Predsjednik Vlade Plenković spomenuo je kako Vlada RH čini sve da sustav vatrogastva bude što učinkovitiji, a izdvajanjem više financijskih sredstava kroz nabavu novih vozila podignuta je sposobnost i kvaliteta rada. Nepovoljne vremenske prilike zahtijevat će dodatnu odgovornost u pripremi protupožarne sezone, a današnja vježba i sjednica koordinacije domovinske sigurnosti pridonijet će tome da vidimo što još moramo učiniti kako bi ova požarna sezona bila što uspješnija. Nastavit ćemo vas podupirati da imamo što manje štete i da nam što manje ljudi nastrada, a i da pomognemo i drugima u našem susjedstvu – zaključno je rekao predsjednik Vlade RH. Nakon posjeta Situacijsko-operativnom središtu u kojem su ukratko upoznati s radom, dužnosnici su se uputili u izmješteno Operativno vatrogasno zapovjedništvo i pogledali taktičko tehnički zbor.

Scenarij vježbe „Sigurnost 22.“ u Osječko-baranjskoj županiji:

Uragansko nevrijeme poharalo je dio naseljenog i dio nenaseljenog područja te je uslijed velike količine padalina u kratkom vremenu oštećena brana i vrata na ispustu vode iz jezera. Voda jezera izlijeva se nekontrolirano i prijeti potapanjem naselja Borovik. Zbog jakog vjetra srušena su stabla na prometnice, onemogućen je pristup brani. Vatrogasci uklanjaju stabla motornim lančanim pilama i raščišćavaju prometnice. Oštećena je brana i vrata na ispustu vode iz jezera. Voda jezera izlijeva se nekontrolirano i prijeti potapanjem naselja Borovik, postavljaju se boks barijere za obranu od poplava, pune se vodom pomoću motornih pumpi za vodu. Vrši se crpljenje vode iz ugroženog dijela. Uočeno više osoba kako plutaju na jezeru držeći se za prevrnuto plovilo. Vrši se spašavanje osoba iz vode i transport do kopna spašavanje i transport izvršili ronioci JVP Osijek i DPA Mursa. Od spašenih osoba saznaje se da se na lokaciji nalazi i potopljeno vozilo koje je palo u jezero zbog orkanskog vjetara i srušenih stabala.
Na površini jezera pojavila se masna mrlja i širi se uz obalu jezera, vatrogasci postavljaju plutajuće brane i zaustavljaju širenje. Sudjeluje tim za radio-komunikacije sa opremom i vozilima. Koordinira rad postrojbi na terenu uporabom komunikacijskog sustava VZOBŽ i vlastitih dronova (određivanje zapovjedne skupine za IVOC, internetska veza (zapovjedno vozilo) / redundancija za nesmetani rad zapovjedništva i streema za DVOC193, dronovi glavni/pomoćni, komunikacija sa DVOC-om, rezervni sustav napajanja za potrebe vježbe.

Snage koje su sudjelovale na vježbi:

JVP Osijek, JVP Našice, JVP Beli Manastir, JVP Vukovar, DVD Đakovo, VZ Đakovština (Drenje, Gašinci, Gorjani, Josipovac Punitovački, Kučanci, Levanjska Varoš, Mandičevac, Paljevine, Potnjani, Pridvorje, Satnica Đakovačka, Slatnik, Trnava), DVD Breznica Našička, DVD Valpovo, DVD Belišće, DVD Gornji Grad Osijek, DVD Donji Miholjac, Ronilački klub Mursa Osijek, HMP, Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije, Hrvatska gorska služba spašavanja, Stanica Osijek, Vatrogasna zajednica Požeško-slavonska županije, Vatrogasna zajednica Vukovarsko-srijemska, Tim za radio-komunikacijsku i tehničku podršku (HVZ), Vatrogasna zajednica Splitsko-dalmatinska županije i Policija.

 

 

 

Učitavanje Facebook komentara...

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.