Novi poligon za vatrogasce u Našicama

2 minuta/e za čitanje

Prvog listopada 2020. godine održana je službena primopredaja Poligona za obuku korisnika aparata za zaštitu dišnih organa VZ Osječko-baranjske županije.

Svečanom otvaranju poligona prisustvovali su Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Petar Lagator, gradonačelnik Našica Josip Miletić, direktor Dräger Hrvatska Hrvoje Krupski, te brojni drugi gosti.

Projekt Together we stand (“Multisektorski pristup obnovi okoliša nakon katastrofe – ZAJEDNO SMO JAČI”) provodi se u sklopu programa INTERREG-IPA CBC CROATIA – SERBIA 2014. – 2020.

Projektni partneri su Unikom Osijek, d.o.o., Osječko-baranjska županija i Udruga za kreativni razvoj Slap iz Hrvatske, te Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Regionalna razvojna agencija Bačka iz Srbije.

Dio projekta odnosi se na nabavku opreme za ključne sudionike u upravljanju rizicima i zaštitom okoliša u pograničnom području. U sklopu toga, Osječko-baranjska županija odlučila se za nabavku i opremanje Županijske vatrogasne zajednice Poligonom za obuku korisnika aparata za zaštitu dišnih organa.

Ovaj poligon služit će za provjeru sposobnosti nosioca vatrogasnih dišnih aparata, te će ujedno biti od koristi i na usluzi vatrogascima i pripadnicima drugih hitnih službi u regiji Istočne Hrvatske, ali i susjednih država. Radi se o najmodernijem tipu poligona za obuku vatrogasaca koji se trenutno koristi u Hrvatskoj.

Poligon poduzeća Dräger Safety će biti smješten na vatrogasnom vježbalištu u Našicama, gdje županijska vatrogasna zajednica već provodi osposobljavanja vatrogasaca na simulatoru plamenih udara, odnosno takozvanu „vruću obuku“. Nabavkom Poligona uspostaviti ćemo na jednom mjestu sustav osposobljavanja za korisnike dišnih aparata.  Ukupna vrijednost ulaganja u objekt i Poligon iznosi 1,5 milijuna kuna.

U sklopu prezentacije na novom poligonu bila su aktivna dva operativna vatrogasca iz vatrogasne postrojbe DVD-a Belišće (Mario Karapetrić i Željko Čakalić), gdje su prolaskom kroz vježbalište osjetili težinu istoga i usporedili sa sličnim iz prethodnih obuka. Svojim prvim dojmom su veoma zadovoljni i pozivaju sve operativne vatrogasce da prođu obuku korištenja aparata za zaštitu dišnih organa jer novo stečeno iskustvo će im pomoći u obavljanju vatrogasnih intervencija.

 

 

 

 

Učitavanje Facebook komentara...

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.