DVD Belišće na pokaznoj međudržavnoj vježbi Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije “Stara Drava 2019”

2 minuta/e za čitanje

U organizaciji Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije održana je 4. listopada 2019. pokazna međunarodna vježba “STARA DRAVA 2019.“ u Donjem Miholjcu na izletištu Stare Drave, ulica Hobođ 10, a samo izvođenje vježbe i smotru sudionika obavio je Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković.

U vježbi je sudjelovalo 57 vatrogasnih operativnih članova iz 7 dobrovoljnih vatrogasnih društava i 3 javne vatrogasne postrojbe, s 12 vozila i 5 vatrogasnih čamaca, te mnoštvom specijalne vatrogasne opreme, te pripadnika Uprave za katastrofe županije Baranya iz Republike Mađarske koji su činili tim ronioca za spašavanje osoba.

Scenarij vježbe temeljio se na pretpostavci da je zbog oštećenja trupa broda nailaskom na neoznačeni repin došlo do nasukavanja, a kasnije i potonuća teretnog broda za prijevoz zapaljivih tekućina iz Republike Mađarske, zbog nastalih oštećenja (neispravne brtve cjevovoda) dolazi do curenje dizel goriva u rijeku Dravu.

Vatrogasne postrojbe su izvodile radnje sprječavanja širenja opasnih tvari: brtvljenje spremnika, postavljanje čamaca na vodu pomoću autoljestvi i postavljanje brana. Spašavanje utopljenika i izvlačenje bačve s opasnom tvari iz vode izvodili su mađarski ronioci pripadnici Ureda za katastrofe. Cjelokupna aktivnost je praćena navođenim dronovima DVD-a Našica i Bilja.

Provedba procedura i planova postupanja kao i provjera sustava uzbunjivanja i radiokomunikacije, te koordinacija rada vatrogasnih postrojbi Osječko-baranjske županije kod kemijsko-tehnoloških akcidenata na rijekama i jezerima ocijenjena je od strane Glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića kao vrlo dobra.

Na vježbi su sudjelovali pripadnici 3 javne vatrogasne postrojbe (Beli Manastir, Našice i Čepin) i 7 dobrovoljnih vatrogasnih društava (Donji Miholjac, Belišće, Gornji Grad Osijek, Valpovo, Đakovo, Bilje i Našice), te Ured za katastrofe Republike Mađarske, ispostava Siklos.

U vježbi je sudjelovalo 6 pripadnika DVD Belišće s vozilom za prijevoz vatrogasaca i malim navalnim vozilom „Mazda“ koje je dopremilo brodicu za rad na vodi. Ujedno je prezentirana oprema za prikupljanje opasnih tvari „Kontejner za opasne tvari“ i elektro agregat s led rasvjetom.

Vježbom je potvrđena osposobljenost i sklad djelovanja pripadnika vatrogasnih postrojbi, opremljenost i ispravnost opreme.

 

 

Učitavanje Facebook komentara...


Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.